Manchester City vindt Buffon 75 miljoen waard.

Het verhaal dat, toen hij voor het eerst met zijn echtgenote Alena Seredova – een Tsjechisch model – ging winkelen, hij de melk bij de diepvriesproducten zocht, klopt, gaf Gianluigi Buffon toe, toen hij zijn boek Numero 1 presenteerde in de Gazzetta dello Sport. Buffon (30) bevestigde ook dat hij meer ervaring heeft als voetballer dan als vader.

Vanaf januari zal de goalie na een blessure aan de adductoren weer inzetbaar zijn in een seizoen waarin Juventus meer aanspraak kan maken op Europees succes dan op de Italiaanse titel. “Milan en Inter hebben spelers die, als het niet loopt, met een individuele actie het verschil kunnen maken, iets wat wij niet kunnen.” Dat er na hem geen goeie jonge keepers meer zijn in Italië, ontkent Buffon. “Het komt er alleen op aan ze vertrouwen te geven.” Zelf debuteerde hij in het Parma van Nevio Scala tegen Milan, amper zeventien jaar oud, tijdens het seizoen 1995/96. “Ik was helemaal niet bang of nerveus. Mijn ploegmaats wisten niet wat ze zagen toen ik in de bus op weg naar het stadion indutte.” Zijn favoriete keeper in de Serie A is Federico Marchetti (25) van Cagliari, “iemand die een grote carrière tegemoet gaat.”

In het boek geeft hij ook aan dat hij in de zomer van 2006 dicht bij een overgang naar AC Milan stond. “Maar toen besefte ik dat ik aan Juventus gebonden ben, dat ik deel uitmaakte van een project, met een bestuur dat dicht bij ons stond. Ik kon het niet maken om bij degradatie te vertrekken. Ik zou nooit voor een andere club in Italië kunnen spelen, behalve voor Genoa, waar ik fan van ben”, beweert hij.

“Als ik ooit verander, zal het voor een buitenlandse club zijn die een buitenaards contract aanbiedt. Als die ploeg pakweg 50 miljoen geeft, zal ik de eerste zijn om Juventus te overtuigen dat ze me moeten verkopen, omdat ze met dat geld veel kunnen doen.” Buffon was nog niet uitgepraat of Manchester City liet weten dat het hem koste wat het kost wil overnemen. Liefst 75 miljoen euro wil men voor hem betalen, terwijl voor de speler zelf een contract voor vijf jaar klaar ligt. Met vijftien miljoen euro per jaar zou Buffon de best betaalde voetballer ter wereld zijn.

De Squadra speelde vorige week woensdag 1-1 gelijk in Griekenland. Luca Toni zorgde na rust voor de gelijkmaker. Het was de 31ste wedstrijd zonder nederlaag voor bondscoach Marcello Lippi. Geen van zijn voorgangers slaagde daar ooit in. Bij Italië kwamen voor het eerst vijf spelers aan de aftrap die in het buitenland voetballen: aanvoerder Fabio Cannavaro (Real), Fabio Grosso (Lyon) en keeper Morgan De Sanctis (Galatasaray). In de spits trad naast Toni de 21-jarige Giuseppe Rossi van Villarreal aan. Hij was al eens ingevallen in Bulgarije, maar kwam nu voor het eerst aan de start. Middenvelder Gaetano D’Agostino (Udinese), voor het eerst opgeroepen, trad niet in actie.

Juventus stelde de plannen voor van zijn nieuwe stadion, dat het wil bespelen vanaf mei 2011. De werken starten in maart 2009. Het stadion waarvan de naam nog te koop is (voor 75 miljoen euro) zal 40.700 plaatsen tellen. Het wordt gebouwd op de fundamenten van het bestaande Delle Alpi.

Aparecido Cesar Rodrigues, de 34-jarige Braziliaan die vorig jaar nog kampioen werd met Inter maar vervolgens zijn contract niet vernieuwd zag, tekende een overeenkomst met Bologna. De nieuwe trainer daar, Sinisha Mihajlovic, wilde hem er absoluut bij. De Serviër was tot voor kort assistent-trainer bij Inter.

Roberto Mancini werd door de trainers van de eerste en de tweede klasse verkozen tot Trainer van het Jaar 2007. Mancini (43) zit na zijn ontslag bij Inter nog zonder club. Hij volgt op de erelijst Cesare Prandelli op, die als trainer van Fiorentina twee jaar naeen het sinds 1991 georganiseerde referendum won. Fabio Capello is met drie zeges de meest gelauwerde trainer.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier