Stel : Anderlecht trekt Marius Mitu aan. Een sportieve stijlbreuk lijkt dan in de maak in het Vanden Stockstadion. Zo specifiek zijn zijn kwaliteiten, dat het niet anders kan of over de interesse voor de 28-jarige Roemeen van Lierse is hard nagedacht in Brussel.

Voetballers moeten verschillende systemen beheersen, wil het cliché, maar het huidige Anderlecht hééft geen spelers voor verschillende systemen. Aruna Dindane, Nenad Jestrovic en Mbo Mpenza zijn drie diepe spitsen, van wie er niet één naar de bal toe speelt. En Yves Vanderhaeghe, Besnik Hasi, Walter Baseggio en Pär Zetterberg zijn vier centrale middenvelders, van wie er niet één genoeg loopvermogen heeft om grote afstanden te overbruggen. Tegen driekwart van de ploegen uit de Belgische competitie maakt dat weinig uit. Meestal kampeert Anderlecht op de helft van zo’n tegenstander en maakt het met klasseflitsen het verschil. Zo werd het vorig jaar landskampioen. Tegen een evenwaardige opponent echter heeft de ploeg het vaak lastiger en zoekt dan zijn heil in de lange bal naar voren, in de hoop dat Aruna & co iets uit hun hoge hoed toveren. Verkeren zij in een mindere dag of zijn de verdedigers sterker, dan slaagt Anderlecht er door een gebrek aan aansluiting moeilijk in dominant te zijn. In de topmatchen, ook Europees, kon Ander-lecht de afgelopen twee en een half jaar onder Hugo Broos maar zelden zijn wil opdringen.

De Brusselse interesse voor Mitu is daarom niet zo gek. Van Emilio Ferrera mocht hij niet uit de middencirkel, maar Paul Put doet hem bij Lierse helemaal opbloeien. Put maakte er een hangende spits van, omringd door twee snelle flankspelers (die heeft Anderlecht ook) en geruggensteund door twee verdedigende middenvelders. Van die laatste heeft Anderlecht er drie : Vanderhaeghe, Hasi en ook Baseggio, die zich als vooruitgeschoven pion steeds vastloopt in de zone van de defensieve middenvelder van de tegenpartij. Mitu heeft meer vernuft om tussen de lijnen de bal op te eisen, een actie te maken of een ploegmaat vrij te spelen. En hij scoort. Put noemt hem “een klasbak”.

De consequenties van de mogelijke komst van Mitu zijn duidelijk. Minstens één diepe spits moet weg, maar dat is geregeld : Aruna vertrekt zeker na dit seizoen. Als Jestrovic en Mpenza blijven, kan Anderlecht met Mitu erbij ook anders, attractiever wellicht, gaan voetballen. Maar vooral op zijn verouderde middenveld zal het knopen moeten doorhakken. Baseggio én Zetterberg én Mitu gaat niet samen – Baseggio en Zetterberg in één elftal is al zo moeilijk.

“Een goede analyse,” zegt manager Herman Van Holsbeeck, “waar veel waarheid in zit, maar verder ga ik daar niet op in.”

Pär Zetterberg is alvast niet van plan er na dit seizoen mee te kappen. Hem is na zijn carrière een leidinggevende functie in de club beloofd. “A la Degryse bij Club Brugge,” zegt Van Holsbeeck, “maar Pär wil nog een jaar voetballen. Dat maakt dat de functie van technisch directeur nog zolang open dreigt te blijven. Aan de voorzitter om dat dossier op te lossen.”

Zelf zit Van Holsbeeck ondertussen niet stil. Zopas promoveerde hij zijn financieel directeur tot zijn rechterhand. Voortaan is nieuwkomer René Trulle-mans adjunct-manager. Robert De Pot, vele jaren de stilzwijgende dienaar van Michel Verschueren, gaat zich bezighouden met de externe contacten. ( JH)

JH

Baseggio én Zetterberg én Mitu gaat niet samen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content