Zuid-Koreaan tekent voor Ajax.

Vorige week tekende de Zuid-Koreaan Hyun Jun Suk (18) een contract voor anderhalf jaar bij Ajax. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat er bij deze transfer geen gewiekste spelersmakelaars, noch talentscouts te pas kwamen. Ajax ging de jonge aanvaller niet bekijken in zijn thuisland, Jun Suk kwam zowaar zichzelf aanbieden in Amsterdam.

Het verhaal van de Zuid-Koreaan lijkt rechtstreeks uit een jongensboek te komen. Hyun Jun Suk had een droom: profvoetballer worden in Europa. De jonge aanvaller speelde tot voor kort in de Koreaanse derde klasse en het ging hem allemaal niet snel genoeg. Een dikke maand geleden stapte hij op het vliegtuig en reisde als toerist naar Amsterdam. Zijn keuze voor Nederland is niet toe-vallig, want van klein af is Ajax zijn favoriete Europese team. De mysterieuze Aziatische figuur in trainingspak wordt al snel een opgemerkte verschijning aan ‘de Toekomst’, het oefencomplex van Ajax.

Suk trekt zijn stoute schoenen aan en vraagt of hij eens zou kunnen meetrainen. In het begin wordt de jonge spits weggelachen. “Maar hij kwam elke dag terug,” vertelde Ajaxtrainer Martin Jol aan De Telegraaf, “en omdat ik dat wel mooi vond en inmiddels had begrepen dat hij jeugdinternational was, heb ik hem een proefperiode bij Jong Ajax aangeboden.” Met succes, aldus Pieter Huistra, de coach van de belofteploeg: “Hyun Jun Suk werkt hard, toont zich balvast en bewees zijn klasse met een mooi kopdoelpunt in een oefenwedstrijd.”

Het verhaal van de Zuid-Koreaanse lefgozer die de kans krijgt om zijn droom waar te maken, doet op zijn minst de wenkbrauwen fronsen. Een modern sprookje, of eerder een commerciële meesterzet? Dat Aziatische voetballers in de Eredivisie in het verleden niet alleen een sportieve meerwaarde bleken, zal ongetwijfeld gespeeld hebben in het achterhoofd van de Ajaxbestuurders. Funsu Ojo deed de kassa rinkelen bij Feye-noord, Ji-Sung Park bij PSV en tegenwoordig doet Keisuke Honda het bij VVV Venlo.

Kenneth Vermeer, de tweede doelman van Ajax, verlengde zijn contract tot medio 2013. Vermeer was vorig seizoen even eerste doelman onder Marco van Basten, maar dit seizoen geeft Martin Jol opnieuw de voorkeur aan Maarten Stekelenburg.

Leo Beenhakker is nu ook officieel in dienst als technisch adviseur van Feyenoord. De ex-bondscoach van Nederland, Saudi-Arabië, Trinidad & Tobago en Polen tekende een contract tot juni 2011. Beenhakker vervulde de functie van adviseur al onbezoldigd sinds februari dit jaar.

De vriendschappelijke interland tussen Australië en Nederland eindigde op 0-0. Oranje verzekerde zich al eerder van een ticket voor het WK 2010.

De doelpuntenproductie in de Eredivisie staat dit seizoen op een laag pitje, dat blijkt nu ruim een kwart van de wedstrijden gespeeld zijn. In 81 duels vielen voorlopig nog maar 217 goals, dat is een gemiddelde van 2,68 goals per duel.

NEC, de club van Björn Vleminckx, blijft in de toekomst toch voetballen op de locatie van het huidige stadion, het Goffertpark. De aanvankelijke plannen om te verhuizen naar een industrieterrein aan de rand van de stad zorgden voor nogal wat onrust bij de supporters. De gemeenteraad van Nijmegen besliste echter dat er niet langer uitgekeken wordt naar een nieuwe locatie.

FC Twente plant een winterstage in de Verenigde Arabische Emiraten. De club uit Enschede kreeg een uitnodiging om in de tweede week van januari een oefenwedstrijd te spelen in Dubai. De aanwezigheid van de Irakees Nashat Akram, Aziatisch voetballer van het jaar en ex-speler van Al Ain uit Dubai, en de goede prestaties in Europa maken Twente tot een gewilde oefenpartner in het Midden-Oosten.

BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier