Juventus werkt aan de toekomst.

Het goede nieuws voor Juve vorige week woensdag was dat Alessandro Del Piero voor het eerst dit seizoen aan de aftrap kwam. Voorheen raakte de aanvoerder niet verder dan twee invalbeurten: één vorige week en één drie maanden geleden. Zondag, tegen Cagliari, viel hij in na 60 minuten. Maar de Oude Dame, Del Piero incluis, bakte er op het veld van Bordeaux – in zijn 200e wedstrijd in de CL/beker voor landskampioenen – niets van. Daardoor moet het team van Ciro Ferrara volgende week, voor plaatsing, liefst een gelijkspel halen tegen Bayern München. Drie dagen eerder bekampt Juventus in de Serie A leider Inter.

Naast het veld herrijst, na het voetbalschandaal van 2006, stilaan een nieuwe club. In een competitie die door verouderde structuren en versleten stadions afgeremd wordt, laat Juventus als enige een modern geluid horen. Sinds 27 oktober heeft de ploeg uit Turijn zelfs een buitenlandse voorzitter: de Fransman Jean-Claude Blanc (46) volgde toen GiovanniCobolli Gigli op.

Blanc fungeerde de voorbije twee en een half jaar als afgevaardigd bestuurder en algemeen directeur. Voorheen was hij verantwoordelijk voor de organisatie van onder meer de OS van Albertville, de Tour, Parijs-Dakar en Roland Garros. Hij spande zich erg in opdat Juventus als eerste een stadion in eigen beheer zou krijgen.

Voorlopig werkt Juve zijn thuiswedstrijden af in het kleine, voor de OS gerestaureerde Stadio Comunale. Maar vanaf 2011 speelt het in het nieuwe stadion met 41.000 plaatsen, dat op de plek van het oude Delle Alpi komt. Kostprijs: 105 miljoen euro. Ook het trainingscentrum Vinovo wordt verder uitgebouwd. De bedoeling, zegt Blanc, is dat straks de helft van de nationale A-ploeg en alle nationale jeugdelftallen bestaat uit Juventusspelers. Op korte termijn wil hij, na een derde en een tweede plaats, kampioen worden. Officieel wordt dat de 28e titel, maar in de harten van de fans de 30e (Juve verloor er twee voor de groene tafel). De 30e titel levert Juventus een derde ster op het shirt op.

Met een penaltygoal van de Peruaan Juan Manuel Vargas (26) plaatste Fiorentina zich voor het eerst in tien jaar voor de achtste finales van de CL.

Na dertien speeldagen in de Serie A werden al acht van de twintig eersteklassetrainers ontslagen. Een nieuw record. Nummer acht was Siena’s interim Marco Baroni, die opnieuw beloftetrainer wordt. Zijn opvolger is Alberto Malesani (55). Siena’s sportief directeur Manuel Gerolin werkte met hem samen bij Udinese. Malesani’s laatste eersteklasseclub was Empoli, waar hij werkte van november 2007 tot 31 maart 2008.

Een dag eerder wisselde ook Palermo van trainer. Oud-doelman Walter Zenga, nieuw dit jaar, overleefde de wedstrijd tegen zijn club van vorig jaar Catania (1-1) niet. Zijn vervanger is Delio Rossi (49), ex-trainer van Lazio, een oude bekende van sportdirecteur Walter Sabatini, die met hem samenwerkte in Rome. Voorzitter Maurizio Zamparini is al aan zijn 32e trainer toe in 21 jaar. Bij Venezia versleet hij tussen 1988 en 2002 twintig trainers, bij Palermo twaalf. Rossi kreeg, net als zijn voorganger, een contract voor twee jaar.

In de vierde ronde van de Coppa Italia stuntten twee derdeklassers. Novara, dat eerder Parma uitschakelde, wipte Siena. Het mag in de achtste finales naar AC Milan. Lumezzane, dat met slechts twee titularissen startte, won op Atalanta Bergamo met 0-1. De andere eersteklassers (Chievo, Napoli en Palermo) plaatsten zich wel. De resterende drie matchen worden deze week gespeeld.

Juventus kreeg 20.000 euro boete wegens kwetsende racistische spreekkoren in de richting van de amper 19-jarige Interspits Mario Balotelli.

Milan moet Massimo Oddo waarschijnlijk twee maanden missen. De rechterflankverdediger viel in de CL-match tegen Marseille uit met een spierscheur aan de dij.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier