Ottmar Hitzfeld in juni weg bij Bayern München.

Het was manager Uli Hoeness die via sensatiekrant Bild-Zeitung liet uitschijnen dat coach Ottmar Hitzfeld aan het einde van het seizoen vertrekt bij de Beierse grootmacht. Geen echte verrassing, want de laatste maanden bestond er wel eens wat wrevel in het bestuur (lees: Karl-Heinz Rummenigge) over het gevolgde rotatiesysteem. Hitzfeld loodste de club dan wel naar de koppositie van de Bundesliga, maar kreeg de laatste weken veel kritiek voor enkele ondermaatse prestaties, die onverwacht puntenverlies met zich meebrachten.

De 58-jarige trainer, die in februari 2007 Felix Magath opvolgde, reageerde met een korte verklaring. “Ik heb de clubleiding drie weken geleden meegedeeld dat ik deze zomer stop. Het komende halfjaar zal ik nog proberen succesvol te zijn en zo veel mogelijk titels en bekers te behalen. Daarna trek ik mij een beetje terug.” Een moedig besluit.

De verwachting is echter dat Hitzfeld niet lang zonder werk zal zitten, want de Zwitserse voetbalbond hengelt al een tijdje naar zijn diensten. Huidig bondscoach Jakob Kuhn stopt na het EK in Oostenrijk en Zwitserland. Een andere mogelijkheid is dat hij als tv-analist aan de slag gaat. Hitzfeld, die voorlopig zwijgt als een graf over zijn toekomst, wil pas eind januari klaarheid scheppen.

Bayern München kan dus eerder dan verwacht de trainersmarkt onderzoeken. Ondertussen barstte in de Duitse pers de geruchtenstroom over zijn opvolging in alle hevigheid los. Maar voorzitter Franz Beckenbauer doet er goed aan om Marco van Basten van zijn kandidatenlijst te schrappen. Kicker peilde op zijn website naar de mening van zijn lezers. De oud-spits ligt niet zo goed bij het Duitse voetbalpubliek, want maar liefst 69 procent van de 63.000 stemmers antwoordde negatief. Ook Sport Bild gooide er een enquête tegenaan. Deze sportkrant bood de mogelijkheid om op verschillende namen te stemmen. Met 27,6 procent van de stemmen kreeg Jürgen Klinsmann ruimschoots de voorkeur. Lothar Mat-thäus (13,6), Bernd Schuster (7,8) en Felix Magath (7,5) volgden op ruime afstand.

“Onze club heeft behoefte aan een grote naam”, gaf Beckenbauer mee aan Bild-Zeitung. “Hij moet een uitstekende tacticus zijn, op veel ervaring kunnen terugvallen, het Duits beheersen en over een sterk karakter beschikken. José Mourinho? Waarom niet? Hij kan toch een taalcursus volgen.”

Marcel Koller verlengde zijn contract bij VfL Bochum tussentijds tot 2010. De Zwitser werkt er sinds 2005 en gold tijdens zijn verblijf in Keulen als ontdekker van Lukas Podolski.

Jens Lehmann (38) keert niet terug naar Borussia Dortmund. De doelman van Arsenal wilde vier miljoen euro, inclusief tekengeld, voor een contract tot 2009. Het bestuur weigerde. Bij Bayern München werd wel centrale verdediger Mats Hummels (19) gehuurd. Antonio Rukavina (23), een verdediger van Partizan Belgrado, kostte twee miljoen euro en tekende tot 2012.

Bij Werder Bremen vreesden ze voor een vertrek van sportief directeur Klaus Allofs (51) in 2009 naar Bayern München. Uli Hoeness stopt dan als manager en prees hem aan als zijn opvolger. Maar oud-spits Allofs onderhandelt ondertussen over een aangepast contract.

Eintracht Frankfurt betaalde vier miljoen euro voor de Tsjechische aanvaller Martin Fenin (20) van FK Teplice. Hij kreeg een overeenkomst tot 2012 en is de duurste transfer uit de clubgeschiedenis.

Schalke 04 verhuurt voor de rest van het seizoen middenvelder Mimoun Azaouagh (25) aan VfL Bochum. Zé Roberto II (26), een Braziliaanse middenvelder van Botafogo, tekende tot 2012. Het contract van Darío Rodriguez werd ontbonden.

Rafael van der Vaart gaf uitsluitsel over zijn toekomst. De Nederlandse spelmaker, nog tot 2010 onder contract bij de Hamburger SV, verlengt tussentijds niet tot 2012. Een transfer naar Juventus lijkt nakend.

De Braziliaanse verdediger Gledson (28) keert na een halfjaar bij VfB Stuttgart terug naar Hansa Rostock.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier