Thomas Bricmont

Lille overvleugelt de concurrentie.

Na zeven speeldagen stond Lille op de zeventiende plaats in de Ligue 1. Als vanzelfsprekend viel in het noorden van Frankrijk het woord crisis en stond de positie van trainer Rudi Garcia ter discussie. Maar sinds een goede maand triomfeert de coach, waarmee bewezen is dat het soms geen kwaad kan om als bestuur in moeilijke tijden het vertrouwen te bevestigen.

Dankzij een stevige tussensprint, het gevolg van zes opeenvolgende competitiezeges, bezet Lille momenteel alleen de tweede plaats in de Franse hoogste klasse. Bordeaux lijkt ondertussen stevig op weg naar een tweede opeenvolgende titel, aangezien Marseille en Lyon het al opgegeven lijken te hebben.

Bij Lille overheerst dan weer veel realisme. “Hoe beter het loopt, hoe dichter we ook in de buurt komen bij het einde van deze unieke serie van resultaten”, waarschuwde aanvoerder Rio Mavuba al voor overdreven optimisme. Het is echter vooral de manier waarop de ploeg voetbalt en de successen aaneenrijgt, die frappeert.

Sinds de 4-0-zege tegen Valenciennes op 28 november zit Lille aan een gemiddelde van 3,8 doelpunten per wedstrijd. Ook de mentale veerkracht zit goed. Tegen Lyon werd immers een 1-3-achterstand omgezet in een 4-3-overwinning. Het aanvallende geweld springt in het oog. Eden Hazard wordt vaak gebruikt om de wedstrijd, veelal via een invalbeurt, open te breken. Ludovic Obraniak pakt uit met een stevige traptechniek en Pierre-Alain Frau hervond zijn scorend vermogen. Maar vooral Gervinho (22) geldt als dé revelatie van de heenronde. De oud-spits van Beveren, die voor 6,5 miljoen euro werd overgenomen van Le Mans als opvolger van Michel Bastos, leidt het topschuttersklassement. De Ivoriaan lijkt moeilijk af te stoppen.

Ook in de Europa League is Lille nog actief. Nadat ze als tweede eindigden in hun poule, na Valencia, mogen ze het in de zestiende finales opnemen tegen het Turkse Fenerbahçe. Alleen de Afrika Cup kan roet in het eten gooien, want Gervinho, Aurélien Chedjou en Willy Aubameyang werden opgeroepen.

Bordeauxaanvaller Ma-rouane Chamakh (25) werd verkozen tot Marokkaans Sportman van het Jaar. Hij haalde het van atleet Amine Laâlou, kampioen op de 800 meter die goud behaalde op de Mediterraanse Spelen, en wielrenner Abdelaati Saadoune.

De publieke belangstelling voor de Franse Ligue 1 neemt af, zo blijkt uit het cijfermateriaal dat werd vrijgegeven halverwege het kampioenschap. Ten opzichte van vorig seizoen (3.927.170) volgden nu slechts 3.761.954 toeschouwers de wedstrijden. De berekening is niet compleet, aangezien er drie duels werden uitgesteld, waaronder Marseille-FC Sochaux. Marseille blijft sowieso de grootste publiekslokker (48.761 gemiddeld, tegenover 52.276 een jaar geleden), vóór PSG (36.107; 40.902 vorig seizoen) en Lyon (35.941; 37.394). Naar Bordeaux komen dan weer meer mensen kijken (29.745 ten opzichte van 26.953), wat maakt dat de bezettingsgraad van het stadion steeg van 86,1 naar 87,5 procent.

Na het scoreloze gelijkspel tegen Saint-

Etienne en de 2-0-nederlaag bij Auxerre dreigde Marseillevoorzitter Jean-Claude Dassier ermee om de wedstrijdpremies tot het einde van het seizoen niet meer uit te betalen. Centrale verdediger Laurent Bonnart (30) raakt na zijn dijletsel speelklaar voor het begin van de terugronde.

Henrique, de Braziliaanse verdediger van Bordeaux die midden oktober geblesseerd raakte aan de knie, hernam de collectieve trainingen. Hij hoopt zijn terugkeer te vieren bij het bekerduel tegen Rodez op zaterdag 9 januari.

Nice ging in beroep tegen de schorsing tot 31 januari tegen Mamadou Bagayoko. De Malinese spits kreeg die straf opgelegd voor gevaarlijk spel, maar ook voor het uitlokken van een incident en beledigende taal tegenover officiëlen.

De wintertransferperiode loopt van 4 januari tot 1 februari middernacht.

THOMAS BRICMONT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier