Dat Treviso dit jaar in eerste klasse aantreedt, is een half mirakel waar ook de blauw-witten zelf nauwelijks van bekomen zijn. Vorig jaar eindigde de Venetiaanse club vijfde in tweede klasse. In de play-offs verloor het de halve finale van Perugia, dat zelf in de finale de duimen legde tegen Torino. Pas toen Torino en Perugia geen licentie kregen, werd Treviso samen met Ascoli net voor de start van de competitie naar eerste klasse gekatapulteerd. Het kreeg in september nog een paar extra weken om transfers te doen. Meer dan twintig spelers werden toen aangetrokken, samen met een nieuwe trainer. Al in november werd Ezio Rossi (overgekomen van Torino, met topspeler Pinga aan zijn zijde) weer doorgestuurd en vervangen door de 49-jarige Alberto Cavasin. Die was er vorig jaar niet in geslaagd met Brescia de degradatie af te wenden.

Stap voor stap paste Treviso zich aan het leven bij de grote mensen aan. Aanvankelijk moest het zijn thuiswedstrijden afwerken in het stadion van het nabije Padua, ooit een eersteklasser maar nu in derde afdeling. Een wonder wetsontwerp door een regionaal politicus maakte het vanaf november mogelijk dat clubs die nooit eerder in eerste klasse speelden in een stadje met minder dan 100.000 inwoners (Treviso heeft er 80.000) in eerste instantie toch hun thuismatchen mogen afwerken in een stadion dat niet beantwoordt aan de normen van de Serie A (voor de promotie 9500 plaatsen).

Wil het zich redden, dan moet Treviso wel aanvallend een vuist gaan maken. Het beschikt over de slechtste aanval van eerste klasse. Bij de winterstop hadden de drie topschutters van de club elk… twee doelpunten achter hun naam. Naast Walter Baseggio trok de club nog twee middenvelders aan : de Slowaak Blazej Vascak van Artmedia Bratislava en Gianni Guigou, geleend van Fiorentina. Treviso speelde nooit eerder in de hoogste klasse en promoveerde pas in 2003 van derde naar tweede klasse. Het behoud zou historisch zijn.

Fiorentina kan dit seizoen geen beroep meer doen op doelman Sebastien Frey. De Franse goalie raakte in de bekerwedstrijd tegen Juventus geblesseerd aan de kruisbanden van de knie.

Milan heeft in de spits al een vervanger voor de naar Monaco vertrokken Christian Vieri : de Braziliaan Marcio Amoroso (31) tekende tot juni 2007. Amoroso komt over van het Braziliaanse San Paolo en voetbalde eerder voor Udinese, Parma, Dortmund en Malaga.

Geen enkele niet-eersteklasser haalde de kwartfinales van de beker. In de achtste finales sneuvelden derdeklassers Napoli (tegen AS Roma) en Cittadella (tegen Lazio) en tweedeklassers Bari (tegen Palermo), Brescia (tegen Milan) en Atalanta (tegen Udinese). Samenstelling van de kwartfinales, te spelen op 25 januari en 1 februari : Inter-Lazio, Sampdoria-Udinese, Milan-Palermo en AS Roma-Juventus.

Alessandro Del Piero is sinds vorige week dinsdag de speler die in de hele geschiedenis van Juventus de meeste goals lukte in officiële wedstrijden. Met zijn drie doelpunten tegen Fiorentina komt hij aan 185 goals. Tot dinsdag was Giampiero Boniperti met 182 goals recordhouder.

Jonathan Bachini (30) van Siena is positief bevonden bij een dopingcontrole op 4 december. In 2004 werd hij ook al eens positief bevonden voor cocaïnegebruik, waarna zijn toenmalige club Brescia hem ontsloeg.

Saadi El Khadafi, de 32-jarige zoon van de Libische leider, stopt als voetballer en keert naar huis terug. Na een kort avontuur bij Perugia (waar hij een kwartier speelde tegen Juventus) kwam hij dit seizoen bij Udinese niet aan de bak.

VOLGENDE SPEELDAG

18/01 Empoli – Udinese, Cagliari – Siena, Roma – Reggina, Palermo – Parma, Lecce – Livorno, Messina – Lazio, Chievo – Juventus, Treviso – Inter, Sampdoria – Fiorentina, Milan – Ascoli

TOPSCHUTTERS

1. Toni (Fiorentina) 18 goals ; 2. Trezeguet (Juventus) 15 goals, 3. Adriano (Inter), Gilardino (AC Milan) 12 goals ; 5. o.a. Shevchenko (Milan) 10 goals.

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier