Iets minder dan 300.000 euro moet AA Gent van de Italiaanse tweedeklasser Torino krijgen voor Gaby Mudingayi, die vanaf gisteren/dinsdag definitief meetraint met de Italiaanse club waar hij voor drie en een half jaar tekende. Pas vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag werd een akkoord bereikt, na moeizame onderhandelingen. Torino voelde zich zéér onheus behandeld nadat Gents manager Michel Louwagie bankgaranties eiste toen sportdirecteur Giuliano Tosi van eersteklasser Modena suggereerde dat Torino financiële problemen had. Tosi zelf was vorige week maandag inderhaast naar Brussel afgereisd om Mudingayi te overhalen om voor de eersteklasser te tekenen in plaats van voor een club uit tweede. Modena wilde ook meer betalen dan Torino, maar de zaak ging niet door. “Omdat”, zegt Louwagie, “de speler uiteindelijk voor Torino koos.” Of hij de bankgaranties ook kreeg ? “Moet ik het contract onder uw neus leggen, misschien ?”

Behoorlijk woelig verliep de overgang in elk geval. Torino raakte geïnteresseerd in Mudingayi na de beloften-interland Kroatië-België. Het contacteerde de Belgische makelaar Daniel Striani om inlichtingen, maar niet Mudingayi’s agent Didier Frenay. Die werd pas een paar weken geleden ingelicht en reisde meteen af naar Turijn. Anderhalve week geleden was er al een akkoord over het contract van de speler. Zeer tot ontstemming van Louwagie : “Want de Fifa verbiedt een makelaar met een geïnteresseerde club te onderhandelen over een speler die nog onder contract ligt zonder toestemming van diens club.”

Na de wedstrijd op Anderlecht zat Torino wél aan tafel met Gent en deed vorige week maandag een officieel bod. Diezelfde maandag contacteerde Striani mét een schriftelijk mandaat van eersteklasser Modena Gent én de speler om te praten, in gezelschap van Modenamanager Tosi. Mudingayi zelf voelde zich toen in Brussel heel erg onder druk gezet door Modena. “Ik reed met Striani naar Brussel waar de mensen van Modena en Louwagie me opwachtten. Het contract was al klaar, een half jaar huur met een optie tot definitieve aankoop. Uren probeerden ze op me in te praten, Ik wilde met Frenay bellen, maar dat wilde Modena niet. Toevallig had de advocaat waar we toen praatten zijn kantoor bij dat van mijn vaders advocaat. Tenslotte mocht ik even bij hem langs, zo kon hij Frenay bellen.” Louwagie voelt zich niet geviseerd. “Ik heb niemand onder druk gezet, ik vertegenwoordig alleen AA Gent. Toen Modena met Mudingayi praatte, ben ik buitengegaan.” Striani : “Tosi wilde niet met Frenay en zijn Italiaanse collega’s werken, hij mandateerde mij. Maar de speler verkoos Torino boven een kans om in de Serie A te voetballen. Dat is zijn zaak. Het enige wat ik betreur, is dat Torino mij eerst inschakelde maar me vervolgens helemaal vergat toen het de zaak afrondde.”

Of de transfer van Mudingayi te maken heeft met het verbod aan Gent door de Fifa om transfers van of naar het buitenland te doen omwille van de geclaimde transfersom door Mido’s Egyptische ex-club Zamalek ? Louwagie : “Soms moet je om een zaak op te lossen een andere openen. Maar de Fifa kan Mudingayi nooit verbieden om te spelen, volgens een circulaire uit 1997. Dat neemt niet weg dat we ook zonder die transfer de zaak in der minne wilden regelen, al blijven we overtuigd van ons gelijk.”

‘We blijven overtuigd van ons gelijk’ (Michel Louwagie)

door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier