Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Oorlog in Newcastle kost Kevin Keegan de kop.

Newcastle blijft een kerkhof voor managers. De laatste in de rij is KevinKeegan, die amper 34 weken aan het bewind was. De oud-international kwam in januari Sam Allardyce opvolgen, de man die het zelf ook amper zes maanden uitzong. Van de 21 wedstrijden die Keegan coachte werden er slechts zes gewonnen. Mijlenver staat Newcastle dan ook van de top, die Keegan tijdens zijn eerste bewindsperiode van 1992 tot eind 1996 wél in zicht had. Toen werd de ploeg twee keer vicekampioen. Maar sindsdien beten naast Keegan en Allardyce ook grote namen als Kenny Dalglish, Ruud Gullit, Bobby Robson, Graeme Souness en een kleinere garnaal als Glenn Roeder zich de tanden stuk op deze slapende reus. Tenzij met de zoveelste sportieve crisis.

Dat Keegan onder vuur lag, bleek de voorbije weken duidelijk uit de geruchtenmolen. Met name inzake aankoopbeleid, deels uit de handen van de manager genomen door Dennis Wise, die directeur voetbal was en de boel runde vanuit Londen, de stad waar hij woont. Voor de fans is Wise de man die de manager buiten werkte. Keegan werd door Wise en zijn assistenten verweten dat hij alleen voor (dure) bekende namen ging om mee te werken. Genre Ronaldinho, Henry of Frank Lampard. Maar jongeren, die later nog konden worden doorverkocht, kende hij niet. Die waren voor Newcastle wél betaalbaar. Toen bovendien ook nog eens uitlekte dat zonder het medeweten van Keegan Michael Owen en belhamel Joey Barton op de transfermarkt werden aangeboden, was de maat vol. Keegan nam ontslag, want net hij drong aan op een contractverlenging van Owen.

Keegan wilde jongens mét ervaring in de Premier League en kreeg spelers als Fabricio Collocini (26, een Argentijnse verdediger van Deportivo La Coruña), Jonás Gutiérrez (25, een Argentijnse winger van Mallorca), Ignacio González (25, een Uruguayaanse middenvelder die gehuurd wordt van Valencia) en Xisco (22, een Spaanse spits van Deportivo La Coruña). Stuk voor stuk beloften, maar nog onbekend.

Mike Ashley blijft weer eens achter met de gebakken peren. De miljonair kocht in mei 2007 de meerderheid van de aandelen in de club voor het ronde sommetje van 166 miljoen euro, maar ligt ondanks zijn pogingen om populair te zijn bij de fans – hij staat graag in de clubtrui tussen hen – zwaar onder vuur.

Alan Curbishley, sinds december 2006 manager van West Ham, stapte vorige week op. Aanleiding was de voorbije transferperiode en beslissingen waarbij manager en clubleiding lijnrecht tegenover mekaar stonden. Toen de club Curbishley dwong om Anton Ferdinand aan Sunderland te verkopen, was de maat vol.

Joe Cole was de redder van het vaderland tegen Andorra. De dwerg hield de score voor de rust blank, maar zag erna invaller Cole twee keer raak treffen. Vandaag/woensdag speelt Engeland tegen Kroatië.

Fernando Torres sukkelt met de hamstrings en is twee tot drie weken out. Op de valreep trok Liverpool nog wat extra volk aan: Albert Riera, een linkse winger, is 26 en komt van Espanyol. Vitor Flora is 18, Braziliaan en spits.

Exact op de dag van de transferdeadline kwam Manchester City in handen van oliedollars en de Abu Dhabi United Group. Die haalden Robinho naar City en willen de stadsgenoot naar de kroon steken. De in zijn eigen land in opspraak gebrachte Thai Thaksin Shinawatra wordt in een eerste fase minderheidsaandeelhouder, maar verdwijnt wellicht eens de Arabieren de volledige controle over de club hebben. In 2009 wil City zich voor de Champions League plaatsen en een concurrent zijn van Real Madrid en stadsgenoot United. Manager Mark Hughes moest donderdag al het optimisme van de fans temperen, die – nu geld geen probleem meer lijkt – in januari Cristiano Ronaldo en Cesc Fábregas verwachten.

Dimitar Berbatov verhuisde zoals verwacht van Tottenham naar Manchester United, dat Frazier Campbell (ex-Antwerp) naar de Spurs liet vertrekken. United betaalde ongeveer 37 miljoen euro. Mike Phelan wordt de nummer twee, na het vertrek van Carlos Queiroz.

Danny Higginbotham (29, ex-Antwerp) keert na één jaar Sunderland terug naar Stoke City.

pETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content