Voor de eersteklassers is het volgende week D-day inzake de licentie. Alle dossiers kregen na analyse een advies van de licentiemanager. De licentiecommissie neemt nu de zaken in handen en gaat vanaf volgende week dinsdag 21 april bijkomende vragen aan de clubs stellen, documenten opeisen of mensen horen.

Voor Moeskroen is het advies van de licentiemanager negatief. Geen licentie dus voor volgend seizoen. De financiële toestand van de club is een ramp en investeerders mét garanties waren er niet. Nu, in theorie moet dat advies niet gevolgd worden. Een paar jaar geleden was het ook al negatief voor Moeskroen, maar toen werd de inhouding van de licentie teruggedraaid.

In Moeskroen hebben ze nu wel door dat het verhaal van de anonieme investeerder te mooi was om te geloven. Op 3 april moest een eerste betaling van 2,5 miljoen euro gebeuren, maar die bleef uit.

Voorzitter Jean-Pierre Dufermont: “Op 31 maart hebben we een conventie getekend. Op vraag van de investeerder hebben we de rekeningen van Moeskroen voorgelegd. Wij kregen echter geen bewijzen van de solvabiliteit van onze gesprekspartners. Achteraf bekeken klinkt het stom, maar op de vergadering van 7 april heeft iedereen een rondje betaald, behalve… de investeerder. Een mens zou toch denken dat iemand die 2,5 miljoen euro wil inbrengen, op zijn minst 15 tot 20 euro op zak heeft. Een journalist van de krantengroep Sudpresse telefoneerde vervolgens naar Philippe (Dufermont) en vroeg of de anonieme investeerder niet ene Olivier De Grox kon zijn. Een niet erg betrouwbaar sujet, volgens de journalist. Er zouden tegen de man al 13 of 14 klachten zijn ingediend op het commissariaat van Lasne.”

Misschien hadden ze zich bij Moeskroen beter wat grondiger geïnformeerd, maar de tijd drong en de man die bestuurslid Benoît Roul voorstelde als tussenpersoon, Marc Letot, had wél een cleane reputatie. Jean-Pierre Dufermont: “Omdat hij zaken deed met De Grox hebben we hem geloofd. Maar toen we op het internet zochten naar het zogezegde bedrijf van De Grox in Cyprus, vonden we niks.”

En nu? Philippe Dufermont stortte al 700.000 euro, geld dat nodig was om tot 31 december de schulden aan te zuiveren en dat hij hoopte te recupereren bij de investeerder. Voor 21 april moet men nog 1,5 miljoen euro vinden, om de kosten voor het eerste kwartaal van 2009 te dekken. Jean-Pierre Dufermont: “Het toppunt is dat een Spaans spelersagentschap uit Madrid twee weken terug die som wilde storten, maar dat Philippe dat aanbod afwees, uit respect voor De Grox. Philippe gaat nu proberen die piste weer te activeren.” S

DANIEL DEVOS EN PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier