A imé Anthuenis dacht na de winterstop te kunnen rekenen op de routine van Lezou Doba om het uitvallen van de Braziliaan João Carlos Pinto Chaves, die maar niet herstelt van zijn blessure aan de buikspieren, op te vangen. Maar de trainer van Lokeren OV kwam bedrogen uit. Doba, einde contract, geraakt fysiek niet meer honderd procent fit, zo lijkt het. Men denkt eraan om hem, net als de Togolese international Mohama Zanzan Atte-Oudeyi, vroegtijdig af te schrijven. Teruggrijpen naar Michael Van Hoey leek aanvankelijk een noodoplossing, maar pakte verrassend goed uit. Zowel centraal als op rechts is deze kuitenbijter, die nog problemen ondervindt met zijn inspeelpass, de laatste weken een van de betere spelers. Van Hoey zet goed druk, bezit een groot loopvermogen én duelkracht. Een opsteker voor Anthuenis, die duidelijk rekent op een stevige centrale as met de dertigers Olivier Doll, Besnik Hasi en Runar Kristinsson. Laatstgenoemde nam de aanvoerdersband over van zijn landgenoot Arnar Vidarsson, die tijdens de winterstop voor 125.000 euro naar FC Twente verhuisde. Het vertrouwen in de 36-jarige Kristinsson is groot, want een contractverlenging voor de IJslandse spelmaker wordt overwogen.

Nu blijkt dat Ivica Jovanovic en Victor Kielo-Liezi duidelijk nog niveau te kort komen, wordt Anthuenis, mede door de zware blessurelast, gedwongen om David Vidarsson, Victor Correia en Killian Overmeire te gebruiken. Ook voorzitter Roger Lambrecht raakt er alsmaar meer van overtuigd dat de kaart van de jeugd moet worden getrokken. Hij dreigt deze koerswijziging de komende weken hard te zullen maken. Lambrecht beseft dat de Afrikaanse bron van Willy Verhoost uitgedroogd geraakt en zit met een te grote kern (32 contractspelers). Dus : liever als tiende eindigen, minder premies moeten betalen en al kijken wat de eigen jonge, goedkopere talenten in huis hebben, dan voluit te gaan voor een vijfde plaats die toch geen prijs oplevert.

Anthuenis moet dus al aan volgend seizoen denken. Nu al een ploeg bouwen en daarbij een aantal belangrijke knopen doorhakken, lijkt aangewezen. Doorgaan met het Marokkaanse duo Ali BouabHassan El Mouataz (voor wie van de UEFA nog een transfersom moet worden betaald, wegens niet-transfervrij bij FAR Rabat), Stjepan Jukic (door Lambrecht gescout) en de eindecontractspelers Arnar Gretarsson en Gunter Van Handenhoven ? Of eerder kijken welke jongeren nog progressiemarge hebben ?

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier