Vorige week stuurde Germinal Beerschotrainer Jos Daerden Sezer Öztürk naar de B-kern wegens niet in vorm en getuigend van een verkeerde ingesteldheid. Onder Daerden kwam Öztürk nog maar één keer (op Moeskroen) aan de aftrap. Op Sint-Truiden mocht hij nog even invallen, maar vorige week was Daerden het beu.

Binnenkort komt Leverkusens teammanager Hans-Peter Lehnhoff in Antwerpen met Öztürk en de beleidsmensen van G. Beerschot praten. Lehnhoff begeleidde de Turkse spelmaker bij Leverkusen en raadde hem de overstap naar de Belgische competitie aan toen bleek dat de jonge middenvelder een andere uitdaging zocht. De voormalige Antwerpspeler gelooft nog altijd dat Öztürk voldoende kwaliteiten heeft om het als profvoetballer in eerste klasse te maken. Hij had hem twee weken geleden nog aan de telefoon en sprak Öztürk streng toe.

“Er is absoluut geen sprake van dat Leverkusen hem met Nieuwjaar terughaalt”, zegt hij. “Wij hebben hem ook niet weggestuurd. Hij wilde zelf weg, koos bewust voor het buitenland. Hij moet bij Germinal Beerschot blijven en zich daar doorzetten. Gemakkelijk heeft hij het niet : de trainer die hem haalde, is weg. Nu moet hij de nieuwe coach overtuigen tot die niet meer om hem heen kan. Natuurlijk is het niet gemakkelijk om als achttienjarige de overstap naar een andere competitie en een nieuwe cultuur te maken, zeker niet als je bij een ploeg terechtkomt die degradatievoetbal speelt en al snel een trainerswissel doorvoert. Ook naast het veld heeft hij het lastig. Hij zit in Antwerpen alleen op zijn appartement en mist zijn familie. Daar moet je je zelf doorheen knokken, dat hoort bij de leerschool die hij moet doormaken.”

“Ik wees hem op zijn plichten”, gaat Lehnhoff verder. “Voor een ploeg in degradatiegevaar telt alleen het clubbelang. Daar is, zo lang degradatie dreigt, alles ondergeschikt aan. In deze situatie moet Daerden vertrouwen schenken aan de spelers die alles geven om de club daar weg te krijgen. De kwaliteiten om zich door te zetten op het hoogste niveau, heeft Sezer, daar ben ik nog altijd van overtuigd. Maar zijn mentaliteit moet veranderen. Wat hij op het WK toonde, telt niet meer. Dat is voorbij. Als hij deze kans niet pakt, wordt het moeilijker om elders een nieuwe kans op dit niveau te krijgen. Hij mag op zijn leeftijd niet zo snel opgeven, hij moet tonen dat hij mentaal sterk is. Op dit moment heeft hij geen greintje zelfvertrouwen meer. Dat moet hij terugvinden door zich eerst in de B-kern en daarna op training te bewijzen, heb ik hem gezegd. Hij moet tonen wat hij allemaal kan. Niet op een egoïstische manier, maar door voor de ploeg te spelen.”

GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier