Tosin Dosunmu schittert bij Germinal Beerschot en prijkt op de eerste plaats van de topschutterslijst. Toch azen de Belgische topclubs voorlopig niet op hem. “Dosunmu is een counterspits”, verklaart ploegmaat Jurgen Cavens. “Hij heeft ruimte nodig om te renderen en bij grote ploegen krijg je die niet, omdat veel teams tegen hen fel achteruitleunen.”

Jan Ceulemans traint een topploeg en werkte bij Westerlo al met de Nigeriaan samen. “De uitleg van Cavens klopt”, aldus Ceulemans, “maar dat is een kwestie waarover je kan blijven discussiëren. Je krijgt er alleen uitsluitsel over als hij ooit bij een dergelijke club zijn kans krijgt. Er is trouwens altijd ruimte. Maar als Dosunmu bij Germinal Beerschot vijftien keer een kans krijgt met veel plaats om zich heen, zal dat bij een grote ploeg iets minder zijn. Dat is zeker waar. Maar dan kan hij het volgens mij nog steeds afmaken. Als je je afvraagt waarom Tosin nu nog niet bij een grote club voetbalt, mag je niet vergeten dat hij nu pas zijn tweede glansperiode in België beleeft. KV Mechelen niet meegerekend. Hij heeft nu bewezen dat hij een jongen is die makkelijk scoort. Hij blinkt niet uit in techniek, maar is heel snel en heeft een neus voor doelpunten. Dat is een ongelooflijk groot wapen. Interesse van grote ploegen zou er in de toekomst wel eens kunnen komen. Ik denk dat hij het ook daar kan waarmaken. Misschien stond hij nu zelfs al een stap verder als hij niet naar Austria Wien was gegaan. Want achteraf bekeken was zijn periode daar een verloren fase in zijn ontwikkeling als speler. Maar toen het aanbod kwam, werd iedereen er beter van.”

Jos Daerden heeft Dosunmu nu onder zijn hoede. “Zijn grootste troef is dat hij soms heel afwezig is in een match en dan plots toch beslissend kan zijn”, zegt Daerden. “Maar ik denk dat hij nog progressie moet maken alvorens hij echt rijp is om naar een topclub te gaan. Tosin heeft nog een aantal seizoenen nodig om completer te worden als voetballer. Wij proberen hem wat bij te brengen op het vlak van positioneel verdedigen. Bij balverlies dient hij zich weer goed op te stellen. Op dat gebied kan hij nog veel winst boeken. Ook in het aanvalspel en in de kleinere ruimte kan hij nog verbeteren. Hij heeft in dat opzicht de juiste houding. Hij wil het allemaal oppikken en staat open voor kritiek. Een heel aangename man om mee te werken. Wat mij betreft zit die jongen perfect in elkaar.”

KDR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier