Op één wedstrijd van Europees voetbal stonden ze, één wedstrijd van iets waarvoor je anders een heel seizoen moet strijden. Dus tegen Grasshoppers, maande voorzitter Ivan De Witte bij de ploegvoorstelling, kon AA Gent maar beter winnen. Eerder, bij de heenwedstrijd in Zwitserland, had Gent met 2-1 verloren en viel er kregeligheid van de voorzitter tegenover zijn trainer te noteren. Georges Leekens had er tot diens ergernis namelijk weer eens graag nog wat versterkingen bij gezien. Maar dat sommige media berichtten over tweespalt vond De Witte overdreven. Ten bewijze daarvan hadden Georges Leekens en hij trouwens de maandag na de wedstrijd zelf tot twee uur ’s nachts nog serieus overdreven met wijn in zijn tuin, lachte de voorzitter. De sfeer, garandeerde hij, is sereen.

Op concurrentie voor Nicolas Lombaerts op de linksachter en een snelle aanvaller zal de trainer moeten wachten tot er uitgaande transfers worden gerealiseerd. Een centrale middenvelder met offensieve impulsen trok Gent vorige week wél nog aan met Patrice Noukeu van Moeskroen. Hij heeft infiltrerend vermogen, scoorde zo vorig seizoen vier keer en gaf drie assists, maar pakte ook vijf gele en een rode kaart.

“Ik moet aan mijn trap op doel werken en nog beter leren wanneer ik naar voren kan gaan en wanneer niet,” zegt hij, “maar mijn kaartenlast is vorig seizoen fel verminderd omdat ik het seizoen dáárvoor nog op mijn elan van de tweede klasse bij Geel speelde.”

Noukeu bleek in de onderhandelingen een taaie klant, want Gent, redeneerde hij, was toch als vierde geëindigd en dus een grote club ? Daar mocht financieel iets tegenover staan. Maar eerder nog dan een grote club, is Gent een gezonde club : de uitzonderlijke opbrengsten uit de transfers van Wouter Vrancken en Mbark Boussoufa – die Gent in verschillende schijven krijgt – moesten daartoe ten dele worden aangewend om de schuld af te bouwen. Die schuld is van 22 miljoen euro inmiddels onder een beheersbaar af te betalen 7 miljoen euro teruggebracht.

Daarnaast wil en zal hij Gent, had de voorzitter zich eerder sterk gemaakt, een dimensie van ethiek, respect en integriteit meegeven. Spelers zal het daarom, als ze een grote stap in hun carrière kunnen maken, laten gaan. Met dat argument trok Gent Noukeu uiteindelijk ook over de streep : Gent zal hem toelaten later een financieel grotere stap te zetten. “Ik was daardoor verrast toen ik in Gent aankwam om te onderhandelen, want ik had toch een bepaald minimum in gedachten”, zegt Noukeu. “Maar we hebben allebei wat toegegeven en iedereen is tevreden nu.” Voor de terugwedstrijd tegen Zürich, dat Gent met 1-1 uitschakelde, was Noukeu nog niet speelgerechtigd. Op naar de competitie dan maar.

RDG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier