Belgische topteams starten met een ander gevoel.

Mogen of moeten, dat is het hemelsbrede verschil tussen Quick-Step en Si-lence-Lotto voor de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne. Dankzij Robbie McEwen en Cadel Evans deed Si-lence-Lotto het de afgelopen jaren fantastisch in de Tour, maar in het voorjaar was het altijd net niet. Het is alweer zes jaar geleden dat Peter Van Petegem de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix won. De enige keer dat de zo op overwinningen gebrande Marc Coucke als cosponsor een zege in een Vlaamse klassieker kon vieren, was toen Nico Mattan het in 2005 onverhoopt haalde in Gent-Wevelgem. En dus moet het voor Marc Sergeant en co.

Logisch speerpunt voor de Omloop Het Nieuwsblad is uiteraard Philippe Gilbert. De druk op de winnaar van 2006 en 2008, die volgens geruchten meer verdient dan Cadel Evans, is bijzonder hoog. Benieuwd hoe de Waal daarmee omgaat. Vreemd blijft de keuze van de ploeg om Gilbert in het voorjaar volledig te laten focussen op de Ardense klassiekers. Hoewel het te begrijpen valt dat sponsor Lotto met de nieuwe aanwinst wil uitpakken in het Franstalige landgedeelte, blijft het de vraag of Gilbert op de Saint-Nicolas veel te zoeken heeft tussen de Schlecks en andere Cunego‘s.

Er wordt ook veel verwacht van Greg Van Avermaet, nog altijd maar 23. Hij is een echte winnaar, die altijd en overal het beste van zichzelf geeft. De keerzijde is dat hij daarin wel eens te ver gaat. Kan en zal de ploegleiding zijn geestdrift intomen om te pieken op de juiste momenten? Precies even oud, maar van een ander kaliber is Jürgen Roelandts. De Belgische kampioen springt spaarzamer om met zijn krachten en is meer een sluipschutter. Maar evenveel winnaar als Van Aver-maet en als de twee mekaar goed blijven verstaan, kan er iets moois bloeien.

Leif Hoste zal de komende weken zijn plaatsje moeten delen met de jonge wolven van de ploeg. De gewezen kopman, volgens insiders nog steeds een groot talent die er niet alles uithaalt omdat hij soms iets te snel vergeet dat hij renner is, functioneert misschien beter vanuit de underdogrol, maar hij is intussen 31.

Bij Quick-Step wonnen ze in 2008 alleen al Kuurne-Brussel-Kuurne, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Nokere-Koerse. Niks moet, alles mag. Tom Boonen won vier voorjaarsklassiekers in vier jaar tijd en kan het zich permitteren om enkel naar de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix te pieken. Bovendien zat hij op vraag van de sponsor in de prestigieuze Ronde van Californië en moet hij in een paar dagen tijd nog een jetlag zien te verteren.

Stijn Devolder vormt samen met Boonen een ijzersterk duo dat een hele ploeg in de tang kan nemen. Gelukkig beschikt Quick-Step nog over een joker in de vorm van Sylvain Chavanel, die vorig jaar zijn Vlaamse doorbraak forceerde met indrukwekkende solovluchten in Waregem en de Brabantse Pijl. Was dat vorig jaar in de Omloop ook niet het recept van Philippe Gilbert? S

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier