‘Mijn carrière is voorbij’

Mohamed Dahmane (27) liet zich bij zijn invalbeurten de voorbije weken een paar keer opmerken. Tegen AA Gent bracht hij de winnende treffer aan, tegen Germinal Beerschot maakte hij gelijk en zaterdag kon Charleroidoelman Chabbert zijn kopbal slechts afweren tot in de voeten van Dorge Kouemaha, die de beslissende 1-0 binnen duwde. Dat smaakt naar meer. “Ik heb de coach getoond dat ik er ben. In januari maken we de balans op.”

En dat betekent?

Mohamed Dahmane: “Er zijn spelers die tevreden zijn met een dik loon en een plaats op de bank. Ik niet. Ik wil spelen. Ik zeg niet dat ik al klaar ben voor een onbetwiste basisplaats bij Club Brugge, maar ik wil speelminuten. Er zijn immers doelen op korte termijn: de Afrika Cup en het WK. De Algerijnse bond zegt dat ik dicht bij een selectie zit. De staf verwacht slechts één ding: dat ik elk weekend speel. Dan word ik opgeroepen. Dat WK wil ik voor niks missen, want ook al ben ik geboren in Frankrijk, ik voel me 3000 procent Algerijn.”

“Mijn trainer geeft me geen vertrouwen”, zei je na de match tegen Germinal Beerschot.

“Dat is de waarheid. Sinds de transfer van Kouemaha ging het steeds verder bergaf. Eerst viel ik nog in op het einde, daarna bleef ik op de bank, en na een tijdje viel ik zelfs uit de selectie. Pas de laatste weken ging het weer beter. De coach weet hoe ik erover denk. Ik heb het hem al gezegd. Zijn keuzes respecteer ik, maar beslissend zijn is blijkbaar niet voldoende. Iedereen denkt nu dat ik een bom ben in de kleedkamer omdat ik niet speel. Neen. Ik was vroeger zo, maar ik ben veranderd.”

Heb je jezelf nooit afgevraagd of Club Brugge niet wat te hoog gegrepen was voor jou?

“Wat had ik moeten doen? Tussen Bergen en Club nog een tussenstap zetten? Wat een stommiteit, dat doet me lachen. Voor je iemand beoordeelt, moet je hem een échte kans geven. En hem misschien op zijn beste plaats uitspelen. Ik heb altijd gespeeld als tweede spits, of een beetje uitvallend aan de linkerkant. Hier speelt men me op rechts uit. Vraag aan de medemaats wat ik waard ben. Op training bewijs ik veel meer dan sommige ploegmaats. Maar ik heb nog steeds geen naam. Dat is mijn probleem. Ik zou ook eens graag de kans krijgen die anderen wel krijgen. Als voetbal alleen het criterium zou zijn, ben ik titularis in Brugge.”

Wil je uitgeleend worden?

“Dat is nooit goed, want de druk is dan heel groot. De club die je leent, wil onmiddellijk rendement, en je eigen club volgt je elke week, om te zien of je mag terugkeren. En Luc Devroe heeft al gezegd dat hij me aan geen andere Belgische club wil uitlenen.”

Een Vlaamse krant maakte je titularis bij de Bad Boys van het Belgische voetbal.

“Eindelijk basisspeler! Mijn voorbeeld is Eric Cantona. Ik zeg alles. Dat is misschien wat mijn carrière vernietigde. Ze is gedaan. Ja. Gedaan. Dit is mijn wereld niet, ik ben nooit een echte profvoetballer geweest. Ik ben gelukkig in Brugge, maar had ik voldoende hypocrisie gehad, zat ik nu misschien hoger.”

PIERRE DANVOYE

‘Op training bewijs ik veel meer dan sommige ploegmaats.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier