Met dezelfde basiself als tegen Sevilla hees Standard zich met een sterke prestatie via winst op Germinal Beerschot tot op één punt van Club Brugge. Toch hoeft Standard niet elke wedstrijd briljant te zijn om te kunnen winnen, zegt Mohamed Sarr (25), samen met Oguchi Onyewu onverzettelijk achterin.

Weet je nog dat je twee jaar geleden het slachtoffer werd van racistische spreekkoren op Germinal Beerschot?

Mohamed Sarr: “Die bladzijde heb ik al lang omgedraaid. Zij hebben me uitgedaagd, ik heb gereageerd. De zaak is voorgekomen bij de voetbalbond. Germinal Beerschot is daarvoor veroordeeld geweest, niet ik.”

Wat zul je later aan je kinderen over het racisme in België zeggen?

“Dat valt echt wel mee. Ik heb vijf jaar in Italië gewoond. Daar is het 10.000 keer erger. In bijna alle stadions hangt daar een racistisch sfeertje. Op den duur wen je daar wel aan. Het doet je niks meer dat je de hele match wordt uitgekafferd. Na de match pak je een douche en maak je je hoofd leeg.”

‘Jij bent vertrokken, dus nu willen wij ook weg. ‘ Is dat de boodschap die Steven Defour en Axel Witsel aan Marouane Fellaini lijken te willen geven?

“Ja, maar ik ben minder categoriek dan zij. Het positieve aan hun woorden is dat ze zo laten zien dat ze ambitie hebben. Dat is gezond en goed. Maar aan de andere kant vind ik de manier waarop ze hun boodschap naar buiten brengen negatief. Van de daken schreeuwen dat je weg wilt, getuigt van weinig respect voor je ploegmaats en voor de supporters. Speel gewoon goede wedstrijden, dan komen de clubs je wel halen.”

Defour zegt dat hij in België niets meer kan leren.

“Ze zijn nog jong. Op hun leeftijd leer je nog elke dag bij. Ik zou hen aanraden vooral de pannen van het dak te spelen in de UEFA Cupwedstrijden, dan lopen ze vanzelf in de kijker.”

Kom jij niet in de verleiding om te vertrekken als je ziet wat Fellaini in Engeland verdient?

“Ik blijf misschien tot het einde van mijn carrière bij Standard. Of misschien ga ik het wel hogerop zoeken. Ik weet het nog niet.”

Verdien je goed je kost bij Standard? In vergelijking bijvoorbeeld met Club Brugge of Anderlecht?

“Ik ken de lonen bij Anderlecht niet, maar één ding weet ik zeker: Anderlecht betaalt beter dan Standard.”

Vind je dat normaal? De nummer één in België op dit moment is toch Standard?

“Elke club handelt naargelang haar middelen. Er zijn misschien spelers bij Standard die vinden dat ze onderbetaald worden, ik weet het niet. Dat is ook hun probleem. Ik ben tevreden hier. Op dit moment heb ik geen zin om het elders te gaan zoeken.”

Na de nederlaag op Cercle (4-1) heb je je beklaagd over het gebrek aan respect tegenover Standard. Vanwaar die uithaal?

“Ik heb toen gewoon gezegd wat ik moest zeggen en ik heb er nog altijd geen spijt van. Die rode kaarten voor Marco Ingrao en Dante waren onterecht. Een ploeg als de onze verdient meer respect. En kijk eens naar de fout van Dante op Roeselare waardoor zij een penalty krijgen ( het werd toen 1-1, nvdr). Dat is abnormaal. De scheidsrechter heeft toen gefloten alsof wij Roeselare waren en zij Standard.”

Dus je wilt zeggen dat scheidsrechters lakser moeten zijn met Standard dan met kleinere ploegen?

“Neen. Ik vraag geen voorkeursbehandeling voor Standard. Het ligt ook niet in mijn karakter om te gaan janken bij de scheidsrechters, maar ik wil gewoon niet dat ze ons stokken in de wielen steken.”

PIERRE DANVOYE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier