Mickaël Landreau werkt zijn coach bij Nantes buiten.

Dat trainers in de loop van het seizoen aan de deur worden gezet, is klassiek. De manier waarop dat bij Istres gebeurde, lag volledig in de lijn van wat we gewoon zijn : omdat het bestuur na de opeenvolging van slechte resultaten de negatieve spiraal wilde ombuigen, zegde het Mecha Bazdarevic de wacht aan en verving het hem door Xavier Gravelaine. In Nantes speelde een heel ander verhaal. Hoewel de kanaries zeker geen denderend seizoen aan het spelen zijn, maakte het clubbestuur allerminst aanstalten om trainer Loïc Amisse te ontslaan. Dat die toch zijn plaats moest afstaan aan Serge Le Dizet is het gevolg van allerhande verklaringen in de pers waarmee doelman en aanvoerder Mickaël Landreau de trainer onder druk zette. Het ontslag van Amisse is sindsdien hét gespreksthema in het Franse voetbal. Zo vinden nogal wat mensen, en niet van de minsten, dat Landreau veel te ver is gegaan. PSG had belangstelling voor de doelman, maar coach Vahid Halilhodzic schrapte hem ondertussen van zijn verlanglijstje. Anderen, meestal spelers, vinden dat Landreau zich net erg moedig heeft getoond en zijn verantwoordelijkheid nam door luidop te zeggen wat anderen ook dachten.

Is dit een precedent ? Volgens Alain Perrin, de vroegere trainer van Marseille, bewijzen de gebeurtenissen alvast dat de spelers steeds meer macht krijgen. “Maar”, zo voegt hij er meteen aan toe, “op een autoritaire manier eenzijdige beslissingen nemen, is hoe dan ook niet werkbaar. Iedereen moet altijd samen achter een project staan. Intern kan je wel van mening verschillen, maar je moet rekening houden met de verschillende persoonlijkheden binnen een groep en voor de buitenwereld aan één zeel trekken.” Zelf kon Perrin dat standpunt bij Marseille niet hard maken, want doelman Vedran Runje moest er destijds zijn plaats afstaan aan Fabien Barthez na ongezouten kritiek. (PB)

Marseille heeft belangstelling voor Jon Dahl Tomasson, de Deense internationale spits van AC Milan. Zlatko Zahovic, de Sloveense internationale spits van Benfica, verlengt zijn contract in Portugal niet en voert gesprekken met Caen. Lille volgt Artholomew Ogbeche, de Nigeriaanse spits van PSG, die een jaar geleden in de belangstelling stond van OM en Sochaux. Steev Elena, de doelman van Caen, wordt genoemd bij Manchester City. (PB)

TOPSCHUTTERS : 1. Kallon (Monaco) 10 goals ; 2. Pauleta (PSG) 9 goals ; 3. Ilan (Sochaux), Frei (Rennes), Vahirua (Nice) 8 goals.

PB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier