Na 44 jaar coachen houdt Guy Roux het voor bekeken. Hij wordt bij Auxerre vervangen door Jacques Santini.

Guy Roux is al zo lang een rariteit in de voetbalwereld dat er eigenlijk niemand nog stilstaat bij de indrukwekkende carrière die hij als coach van Auxerre achter de rug heeft. Toch ging er vorige week een schokgolf door Frankrijk toen hij aankondigde een punt te zetten achter zijn 44-jarige trainerscarrière bij de blauw-witten. De man die de club naar de hoogste regionen van het Franse voetbal loodste, vier keer de Franse beker won en die met 890 eersteklassewedstrijden op zijn trainerspalmares de absolute recordhouder is, blijft wel aan de club verbonden, maar dan enkel als adviseur. Hij zal ook geen kantoor meer hebben in het Stade Abbé Deschamps. Roux, die door het komische programma Les Guignols de l’Info steevast werd uitgebeeld als een vrek omdat hij zich bij zijn club met alles – van de manier waarop het gras werd gemaaid tot de binnenkomende faxen – bemoeide, heeft besloten om eindelijk eens wat tijd te nemen om van het leven te genieten.

Ter vervanging kozen de vier sterke mannen van Auxerre (Guy Roux zelf, voorzitter Jean-Claude Hamel, Gérard Bourgoin en Jacques Laguillaumie, voorzitter van de vereniging AJA) voor de 53-jarige Jacques Santini. Eerst was er sprake van Paul Le Guen, Reynald Denoueix en Laurent Blanc, maar uiteindelijk viel de keuze dus op de vroegere Franse bondscoach die vorig seizoen weinig klaar kon maken bij het Engelse Tottenham. Voorzitter Hamel geeft wat tekst en uitleg bij die keuze : “We kennen hem goed, hij is kampioen van Frankrijk geweest en bovendien brengt hij de 52-jarige Dominique Cuperly als assistent mee. Die kent het huis heel goed, want hij was er tien jaar actief als speler en fungeerde tussen 1985 en 2000 ook gedurende vijftien seizoenen als assistent van Guy Roux. Bovendien kent Cup Santini erg goed, want hij was zowel bij Lyon als bij Tottenham diens adjunct.”

Voor Santini betekent Auxerre een nieuwe uitdaging na zijn vorige passages bij de Franse nationale ploeg en bij Tottenham waar hij dit seizoen helemaal mislukte. “Ik weet dat men verwacht dat de club het minstens even goed zal doen als de andere jaren, waarin er heel wat successen geboekt werden. Ik weet ook dat Auxerre een club is met een groot strijdershart. Ik zal er alles aan doen om die traditie in ere te houden”, verklaarde hij na zijn aanstelling.

Santini werd in de loop van het afgelopen seizoen eventjes genoemd als mogelijke opvolger van de ontslagen José Anigo bij Marseille, maar zal nu dus met Auxerre meteen de belangrijke supercupwedstrijd, de Trophée des Champions, spelen tegen Lyon, de club die hij zelf naar de eerste titel leidde in 2002. Samen met Elie Baup, Gérard Houllier en Claude Puel behoort Santini momenteel tot het selecte groepje trainers dat ooit een landstitel in de Franse eerste klasse won en daar nu opnieuw een gooi naar doet. ( SV)

John Utaka (Lens), de broer van de Westerlo-spits, tekende een contract voor vier jaar bij Rennes. Abdelnasser Ouaddah, de Algerijnse middenvelder van Ajaccio stapt over naar Metz. Hij tekende bij de Noord-Fransen en contract voor drie jaar. Jeremy Mathieu, de 21-jarige middenvelder van Sochaux verhuist voor vier seizoenen naar Toulouse. Ook de Tunesiër Silva Santos volgt dezelfde weg. Hij tekende voor drie jaar. Wilson Orumaverkast naar Marseille. Het Fifa-tribunaal besliste dat Auxerre van AS Roma nog een bedrag van 8 miljoen euro moet ontvangen voor de transfer van verdediger Philippe Mexès. – Paul Le Guen was vorige week in Rome voor een onderhoud met Lazio, maar uiteindelijk bedankte de ex-coach van Lyon voor de eer. ( SV)

SV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier