Veteraan Mols is nog van waarde voor Feyenoord.

De afgelopen maanden bracht de inmiddels 37-jarige spits vooral door in de luwte van de invallersbank. Maar sinds het geblesseerd uitvallen van Roy Makaay (door een enkelletsel normaal gezien out voor de rest van het seizoen) zijn alle ogen van de Nederlandse media gericht op Michael Mols, die in de halve finale van de KNVB-beker perfect antwoordde met de openingstreffer. De veteraan glipte door de buitenspelval en wipte de bal koel over de uitkomende Jelle Ten Rouwelaar.

Iedereen bij Feyenoord beseft dat Mols een onmisbare schakel wordt in de beslissende fase van het seizoen. “Ik weet niet hoe het komt, maar sinds kort gaan ze binnen de club heel voorzichtig met me om”, vertelde hij. “Ze willen bij wijze van spreken zelfs mijn tas dragen.” De terugkeer in het middelpunt van de belangstelling leidde niet tot een jubelsfeer bij de oud-international. “Het is niet zo dat ik hier het hele seizoen op hoopte”, verklaarde Mols. “Ik vind het vooral prettig dat ik nu kan aantonen nog van waarde te zijn. Als je op de bank zit, krijg je toch het gevoel dat je er een beetje bijhangt.”

De balvaste targetman is heel belangrijk, maar niet het type van de egoïstische topschutter. “Tegen VVV scoorde ik mijn eerste goal voor Feyenoord. Een van de lelijkste doelpunten die ik ooit maakte. De assist voor de 4-1 gaf mij meer bevrediging.”

Mols debuteerde in 1991 bij Cambuur als voetbalprof. Andere invallers, vooral de tieners, lagen toen net in de wieg. ” Leroy Fer en Georginio Wijnaldum zijn samen even oud als ik”, berekende hij. “Het geeft wel eens het gevoel dat ik met mijn kinderen naar het voetbal ga. Dan dol ik met ze en zeg dat ze netjes naast elkaar moeten lopen.” In de nadagen van zijn actieve loopbaan lonkt met de bekerfinale een afsluiting op een hoogtepunt. Dat had Mols niet kunnen denken en hopen, toen hij vorig seizoen met ADO Den Haag degradeerde, alvorens hij door Bert van Marwijk als joker werd ingehaald. “Met Glasgow Rangers won ik tweemaal de Schotse Cup. Als kleine jongen droom je daarvan. Het is mooi dat ik een goaltje aantekende, maar het is toch vooral een teamprestatie. Ik hoop echter nog altijd dat Roy Makaay op tijd hersteld is om de finale te spelen.”

Resultaten halve finales KNVB-beker: Feyenoord – NAC 2-0; Heracles – Roda JC 2-2 3-5 n.v.) Finale op 27 april in Rotterdam (De Kuip).

Maikel Aerts (31, ex-Germinal Beerschot) treft het niet. De doelman van Willem II brak tegen Ajax zijn linkerkuitbeen én de enkelbanden in zijn linkervoet. Hij moet rekening houden met een onbeschikbaarheid van vier maanden. Ibrahim Kargbo (ex-RWDM) onderging een teenoperatie.

Rechterflankaanvaller Leroy George (20), een jeugdinternational, blijft tot 2011 bij FC Utrecht. Ook assistent-trainer John van Loen (ex-Anderlecht) blijft nog minstens een jaar, met een optie voor nog eens twee seizoenen. De oud-aanvaller geldt als potentiële opvolger voor Willem van Hanegem.

Henri van der Aat (51) volgt Maarten Fontein tijdelijk op als algemeen directeur van Ajax. De oud-interim-directeur van de Rabobankwielerploeg blijft minimaal zes maanden in dienst.

Vitesse gaat voorlopig niet failliet. De noodlijdende club van Aad de Mos overleeft dankzij de steun die een meerderheid (23 tegen 15 stemmen) van de Arnhemse gemeenteraad gaf aan de voorgestelde schuldsanering. Er werd akkoord gegaan met de afkoopsom van 880.000 euro, terwijl de totale schuld twaalf miljoen euro bedroeg.

Doelman Bram Castro (25, ex-RC Genk en STVV) blijft nog tot 2010 bij Roda JC, dat zijn optie lichtte.

Tom Caluwé (29) moet mogelijk een kruis maken over de rest van het seizoen. De middenvelder van FC Utrecht hield aan het duel tegen Excelsior een hersenschudding en een scheurtje in de binnenband van de linkerknie over.

FRéDéRIC VANHEULe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier