Johan Roijakkers tekent contract in Iran.

Al sinds zijn debuut in 2003 is Johan Roijakkers (30) een van de meest gewaardeerde assistent-coaches in de Belgische competitie. Samen met de Amerikaan Chris Finch won de Nederlander een titel bij Bree en parkeerde hij nadien ook Bergen in de top van het Belgische basketbal. Vorig seizoen kende de jarenlange samenwerking met Finch een plots einde toen die een contract tekende als coach van de Rio Grande Valley Vipers, zeg maar de opleidingsploeg van NBA-club de Houston Rockets.

Roijakkers maakte daarop het seizoen rond als assistent van de Israëlische coach Arik Shivek, maar dat werd geen onverdeeld succes. Deze zomer werd besloten niet langer door te gaan bij Bergen, waardoor Roijakkers nu zijn dagen vult als cocommentator bij Sporza en jeugdcoördinator van Basket Bree. “Al vind ik niet dat onze relatie slecht was, maar ik vroeg hem na het seizoen of hij door wilde gaan met mij. Daar kon hij geen antwoord op geven. Mijn contract werd niet verlengd, maar ik weet in feite nog steeds niet wat er nu juist aan de hand was. Nu goed, beter zo, anders had ik nooit de aanbiedingen gekregen die ik nu heb.”

De minzame Nederlander heeft immers twee concrete opties: herenigd worden met Finch bij de Vipers of assistent worden bij Mahran, de Iraanse kampioen en tevens winnaar van de Aziatische competitie. “Ik was daar een week op bezoek”, stelt Roijakkers. “Hun budget is echt top. Daar kan bij ons zelfs Charleroi totaal niet aan tippen. Het niveau valt er wat tegen, maar je kunt met die centen wel Amerikaanse toppers aantrekken. Daarom ondertekende ik een contract bij Mahran, maar met een clausule dat ik voor 10 november nog kan annuleren indien ik een betere optie vind.”

Die betere optie is Amerika, waar zijn leermeester Chris Finch hem met open armen opwacht bij de Rio Grande Valley Vipers, de ploeg waarmee Finch vorig seizoen kampioen speelde in de D-League, de wachtkamer van de NBA. “Ik wacht nog juist op mijn green card. Als die papieren in orde komen, ben ik toch eerder geneigd naar de VS te vertrekken”, verklaart Roijakkers. “Ik kan er veel leren en op een heel ander niveau gaan werken. Finch is daar enorm goed bezig: hij verbrak in zijn eerste seizoen zowat alle records en werd verkozen tot coach van het jaar. Volgend seizoen zou hij wellicht doorschuiven naar de Houston Rockets. Dan kan ik meer verantwoordelijkheid krijgen bij de Vipers. Dat zijn heel mooie vooruitzichten.” Komen zijn papieren voor 10 november in orde, dan wordt Rio Valley dus zijn nieuwe werkgever. Zo niet wordt het een avontuur in Iran.

DOOR MATTHIAS STOCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier