KV Mechelen koos er vorige week voor niet door te gaan met trainer Marc Brys, ondanks zijn tot 2014 lopend contract.

M arc Brys volgde in 2010 Peter Maes op. “Zoals je aangetrokken wordt door een mooie vrouw,” aldus Brys bij zijn aanstelling, “zo trekt deze club me aan.”

Maes had aangegeven dat hij bij Mechelen een perspectief op sportieve groei miste. KV zat in de gegeven infrastructuur qua commerciële inkomsten toen al aan zijn plafond, maar moest wachten met een stadionuitbreiding omdat een vereffenaar het stadion nog beheerde. Intussen spaarde de club wel al voor een renovatie. “Er wordt geen geld uitgetrokken om de kern beter te maken”, aldus Maes in 2010, die KV eerst naar de hoogste klasse had gebracht en nadien met geel-rood dertiende, tiende en zevende was geworden. Terwijl de stadionwerken nog even op zich zouden laten wachten, zou het voor Maes’ opvolger niet makkelijk worden om de resultatencurve nog verder te doen stijgen.

Het Cercleverhaal

In zijn eerste jaar bij KV slaagde Brys er toch in de ploeg nog beter te laten doen, ondanks het vertrek van spelers als KoenPersoons, JonasIvens, AloysNong en JoachimMununga. KV werd weer zevende en Brys raapte 1,6 punt per match, meer dan de 1,4 van het seizoen voordien.

Maar het eerste seizoen met Brys verliep niet vlekkeloos. Na een match tegen Cercle Brugge stapte Brys naar zijn voorzitter. “Marc vond”, aldus Johan Timmermans op 8 februari 2012 in dit blad, “dat er aanwijzingen waren die erop konden wijzen dat Patrick ( Vanhoudt, T3, nvdr) ingevolge zijn familiale band met Bob Peeters ( trainer van Cercle en schoonbroer van Vanhoudt, nvdr) zaken had doorgespeeld aan Cercle.” Terwijl Timmermans tot de conclusie kwam dat Vanhoudt niks te verwijten viel, droeg het incident niet bij tot de populariteit van Brys, die afgelopen seizoen nog meermaals weigerde Peeters de hand te schudden. Timmermans stelt nu dat die historie vorige week niet bepalend was, maar geeft toe dat ze nog eens ter sprake kwam, wat iets zegt.

Publieke bolwassing

Afgelopen seizoen liep het qua resultaten eerst weer prima, hoewel met Yoni Buyens opnieuw een sterkhouder was vertrokken en de club nog altijd niet royaal geld neertelde om vervanging te halen. Eind augustus stond KV alleen eerste. Maar toen volgde een terugval. Na een 5 op 27 gaf Timmermans zijn trainer een publieke bolwassing. Vooral de manier van spelen zat hem dwars. “We moeten meer van eigen kracht durven uitgaan”, zei hij in de Gazet van Antwerpen. Nu stelt Timmermans: “Vooral vanaf die terugval stelden wij vast dat men eerder verdedigend ging spelen.”

Ook veel fans morden almaar meer over Brys, die – dat moet ook gezegd – het moest rooien met een beperkt en onevenwichtig spitsenbestand.

Spelvreugde weg

Wat later dook nog een probleem op. “Vanaf februari”, aldus Timmermans, “zochten er ons spelers op die aangaven dat ze tegen hun zin naar de club kwamen, ‘omdat het allemaal zo serieus was’. De spelvreugde en chemie tussen de trainer en de spelers waren weg. Marc werkt hard voor het voetbal, mogelijk wat té hard, misschien bekijkt hij het spelletje iets te serieus. Als wij spelers moeten zien evolueren naar robots, is er een probleem.”

Nog iets wat op de achtergrond speelde, was de situatie van Dino Skvorc, een tijdens de winterstop aangetrokken speler. “Marc stelde dat het hem aangewezen leek om Skvorc onder contract te leggen”, aldus Timmermans. “Maar daar was in feite geen budgettaire ruimte voor. Wij putten in onze reserves, op voorwaarde dat we hem eens opgesteld zouden zien. Hij stond nooit in de ploeg.”

‘Een signaal’

Intussen eindigde KV wel mooi als negende. Maar even later was het weer hommeles; de voorzitter verbaasde zich erover dat Brys fors wilde presteren in play-off 2. De clubleiding had dat niet gevraagd en zag play-off 2 als een gelegenheid om de jeugd speelminuten te gunnen. Timmermans veegde zijn trainer een tweede keer publiekelijk de mantel uit door te zeggen dat Brys te lang talmde met jonge spelers.

De intenties van Brys ten spijt werd play-off 2 voor KV een flop. In de Gazet van Antwerpen noemde middenvelder Robin Henkens dat “misschien wel een signaal van de spelers dat het voor sommigen genoeg was onder Brys”. Anderen lieten dan weer optekenen dat de groep wel nog achter de trainer stond.

Troebele communicatie

Ondanks alles ontstond eerst de indruk dat KV zijn trainer zou houden, want op 8 mei 2012 kopte de Gazet van Antwerpen: ‘Brys ook volgend seizoen trainer KV’, een quote van de voorzitter. Omdat hij naar zijn aanvoelen niet volledig geciteerd was, meldde Timmermans via de clubsite dat er nog een sportieve evaluatie zou volgen. Maar ook uit die mededeling bleek niet overduidelijk dat Brys’ positie nog onzeker was en mede afhing van die evaluatie. Toen de voorzitter dat tijdens een gesprek met dit blad wél expliciet stelde, viel Brys uit de lucht: “Ik neem aan dat ik op de hoogte gesteld zal worden van die evaluatie en uitgenodigd zal worden om te onderbouwen wat er gebeurd is op sportief vlak.” Niet dus. Na zijn ontslag zei Brys in de Gazet van Antwerpen dat hij zich “onrechtvaardig behandeld” voelde.

Brys stelde ook dat hij niet goed lag “bij bepaalde bestuursleden”. ” Marc Faes ( commercieel directeur, nvdr) is niet diegene die hem buiten wilde”, reageerde Timmermans. En: “Hij ( Brys, nvdr) ziet achter elke boom een vijand.”

Contractduur was ‘fout’

Dat KV Brys eind 2010 vastlegde tot 2014, speelt nu in het nadeel van de club. “Dat was een fout,” aldus Timmermans, “voortaan zullen we trainers enkel nog contracten geven van één jaar of van onbepaalde duur.” De financiële afwikkeling kan meteen al een hap nemen uit de inkomsten van de verkoop van speler Julien Gorius. “Misschien gaat de opbrengst van het vertrek van Maes hieraan op,” zoekt de voorzitter een ander perspectief, “maar ik denk niet dat het zo’n vaart zal nemen.”

Dat valt nog af te wachten. Op de vraag om zijn versie van de feiten te geven antwoordt Brys dat zijn advocaat hem afraadt dat te doen. “Eerst moet er een correcte afhandeling komen”, aldus Brys, “en dat blijkt moeizaam te gaan.”

DOOR KRISTOF DE RYCK

“Misschien bekijkt Brys het spelletje iets te serieus.”

Johan Timmermans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content