Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Peter Vandenbempt vooruit naar het nieuwe seizoen.

Welke conclusies trek jij na België-Nederland ?

“Dat er goed gevoetbald is voor de rust, vooral onder impuls van Thomas Buffel. Ik denk dat deze wedstrijd weer aantoonde hoe belangrijk hij is geworden voor deze nationale ploeg. Als je Buffel ziet spelen en je vergelijkt hem met Alin Stoica, dan is er een zeer groot verschil. Buffel heeft talent, zoveel als Stoica, naast ook finesse en doelgerichtheid, maar bovendien werkt hij nog eens zo hard zonder dat zijn rendement daaronder lijkt te lijden.

“Na de wedstrijd tegen Nederland mag je uiteraard geen conclusies trekken met betrekking tot Kroatië. Aimé Anthuenis weet dat ook wel. De Nederlanders zijn mij zwaar tegengevallen. Van Nistelrooy raakte niet één keer voorbij Van Buyten. De enige die me wat gemotiveerd leek, was Cocu.”

Het Belgische doelpunt kwam van Wesley Sonck, die nu al een hele tijd regelmatig scoort als international.

“En gevaarlijk was op andere momenten. De wat lacherige kritiek van De Telegraaf op Sonck doe ik dan ook af als belachelijke Nederlandse arrogantie. De achterlijn maakte een goeie indruk, met Simons die topklasse is. Positiespel, snelheid, tackle, en een paar keer de relance. Van Buyten profiteerde daar wel wat mee van. Deflandre deed iets te weinig met de ruimte die hem werd geboden. Van Damme vond ik een verrijking, met die nuance dat hij weinig onder druk kwam te staan. Conclusie : een goeie oefenmatch, maar of het garanties biedt voor Kroatië ? Daarop is het antwoord neen. Ik denk dat het heel erg moeilijk wordt om ons voor het EK te plaatsen. De rangschikking zoals ze nu is, met Bulgarije, Kroatië en dan pas België, geeft de waardeverhoudingen weer, vrees ik. Als derde staan we daar voorlopig op onze plaats.”

Club Brugge werkte zaterdag een slechte repetitie af met het oog op de wedstrijd tegen Dortmund.

“Een gelijkspel thuis is niet goed, maar erger vind ik drie tegengoals. La Louvière is wel een vervelende ploeg, met veel ervaring en stugheid achterin, en een korf onvoorspelbare Afrikanen voorin. En tegen een ploeg met veel snelheid voorin heeft Brugge het moeilijk. Anderzijds had Club ook wel de kansen, Mendoza is nu al een paar weken op niveau. Hopelijk blijft het duren, die vorm, en is niet louter de motivatie snel een transfer af te dwingen.”

Belangrijk met het oog op de wedstrijd in Dortmund lijkt de terugkeer van Englebert.

“Ja. Er was terecht lof voor de eerste helft tegen Dortmund. Maar niet vergeten dat er heel veel ruimte lag op dat middenveld, omdat de Duitsers voor de rust leken te slapen. Woensdag zal het heel anders zijn en dan kan Simons met Stoica en Ceh voor zich alleen maar verdrinken. Englebert was volgens mij een van de besten vorig seizoen. Belangrijk voor zijn werkkracht, maar hij is meer dan een loper. Hij voetbalt ook goed mee. Voor het evenwicht op het middenveld lijkt hij me onontbeerlijk. Onderschat ook in dat systeem de rol van GertVerheyen als middenvelder niet, dat is een aanvaller die meeverdedigt tot in zijn eigen backlijn.

“Volgens mij kan Dortmund drie keer zoveel als ze in Brugge toonden. Dat leid ik af uit de eerste vijf minuten in Brugge, waar ik onder de indruk was, en na de rust. Ze zijn geschrokken, kregen allicht wat onder hun voeten en daarna hebben ze gecontroleerd, zeker na die tegengoal. Vraag is dan ook of Brugge het niet verkeken heeft in de thuiswedstrijd. Brugge heeft bovendien slechte ervaringen met Duitsers. Behalve tegen Stuttgart thuis altijd met klein verschil winnen, maar dan niet kunnen afmaken. Maar het kan.”

Mornar was kwaad toen Hugo Broos hem vierde spits noemde en antwoordde zaterdag met drie assists. Een ongelukkige uitspraak van de trainer ?

“Spelers vragen altijd duidelijkheid, maar als ze die krijgen, zijn ze lastig, ze willen die alleen als ze positief is. Misschien is Mornar nog steeds vierde spits, maar Seol is nu linkerflankspeler en Jestrovic is out. Ik heb nooit echt begrepen dat Mornar een spits voor Anderlecht was. In het spel van Standard had ik er bewondering en respect voor, toen was hij een voorlijn op zijn eigen, en moest hij slechts lopen en knokken. Altijd diepe ballen, de hoeken in, niet afgeven en af en toe scoren. Maar dat is het spel van Anderlecht niet. Al was hij tegen Sint-Truiden heel verdienstelijk, daar niet van. Wat ik over Anderlecht evenwel wil zeggen, is : welk spel wordt daar gespeeld met Hugo Broos ? Onvoorstelbaar welke soap zich daar afspeelde rond Gilles DeBilde, in de week voor die wedstrijd tegen Krakau. Eindelijk is De Bilde uit de actualiteit verdwenen, ook bij de supporters. En dan haalt het bestuur hem weer in die actualiteit. Na Baseggio, Zetterberg, Hendrikx nu dit, zonder voorafgaande communicatie met de trainer die koud wordt gepakt met verklaringen.”

Resultaat : toen het 0-0 stond tegen Sint-Truiden begon het publiek weer om De Bilde te roepen.

“Dat is zo voorspelbaar… De Bilde was veranderd, zegden ze toen ze hem terughaalden, maar feit is, hij is mislukt. Hij was vorig seizoen een aantal maanden buiten strijd, ging dan met vakantie op zijn rug liggen in Marbella, lekker eten en drinken, heeft nu een maand of twee niet getraind noch gespeeld, tenzij wat tennis en paintball. Veronderstel nu nog dat hij het licht zag, en vanaf maandag onder begeleiding van een persoonlijke trainer ongelooflijk begint te werken. Iets waarvoor hij de motivatie niet heeft, dat is duidelijk, maar stel… Hoeveel maanden gaat het dan niet duren voor zo’n jongen op topniveau is ? Twee, drie ? Tegen dan is de Champions League, als ze die halen, al voorbij.”

Tegen dan is Jestrovic fit…

“Hoe kun je, Michel Verschueren zijnde, dan twee maanden geleden roepen dat het gedaan moest zijn met dat profiteren, hem niet verkocht krijgen, en dan nu weer roepen dat hij moet terugkomen. En dus openlijk je trainer afvallen, want elk weldenkend mens weet dat de breuk definitief is. Godgeklaagd, vind ik dat. Ik las dat Roger VandenStock erop zou aandringen, en dat vind ik helemaal te gek. Hij heeft al Zetterberg doen terugkeren en die vond ik tegen Sint-Truiden absoluut niet goed. Deed me denken aan Scifo in een slechte dag, met veel gedraai, weinig diepgang en veel lopen met de bal. Ik hoor dan regelmatig zeggen dat Hugo Broos een zwakke persoonlijkheid heeft, dat hij dit zomaar laat gebeuren, maar dan daag ik iedereen uit om eens voor de spiegel te gaan staan. Geeft iedereen zijn ontslag als hij het niet eens is met wat hij moet doen ? Niemand doet dat.”

Wat te denken van het geval-Snoeckx ?

“Ik ken Karel niet. Twee bedenkingen : één, het is not done om je band daar zomaar neer te smijten bij een vervanging. Absoluut niet. Maar anderzijds vind ik de reactie van Emilio Ferrera ook maar minnetjes. Geen gesprek willen, direct naar de B-kern, naamplaatje laten verwijderen. Je kan op zijn minst zo’n speler eerst eens horen en dan een sanctie treffen, maar zo hard reageren…”

door Peter T’Kint

‘Derde na Bulgarije en Kroatië, ik vrees dat dit onze plaats is.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier