José Riga mocht op audiëntie bij José Mourinho. Met dank aan de revolutionaire trainingsmethoden van Michel Bruyninckx, zijn rechterhand bij Wezet en nu ook Standard.

M ichel Bruyninckx baseert zich op onderzoek van hersenwetenschappers om nieuwe trainingsstrategieën te ontwikkelen. Op basis van de kennis over de invloed van het brein op ons handelen ontwikkelde hij zijn holistische B&M Methode, waarin beide letters staan voor Body and Mind, Brain and Movement. “We moeten stoppen met te denken dat voetballen een zaak is van het lichaam alleen”, zegt hij. “Het hersenonderzoek is bezig vele zogenaamde zekerheden op te blazen waar we lang in hebben geloofd.”

Dankzij Riga krijgt Bruyninckx nu voor het eerst de kans zijn ideeën op Belgisch topniveau in praktijk te brengen. Luikenaar Riga leerde hem kennen via Frédéric Waseige, zoon van voormalig bondscoach en Standardtrainer Robert Waseige. Waseige jr organiseert buitenlandse voetbalstages, waarvoor hij geregeld Bruyninckx inschakelt, en treedt net als Riga op als Champions Leagueanalist voor de Franstalige televisie. Daar vertelde hij de toenmalige coach van Wezet over Bruyninckx’ trainingsmethode. Riga trok naar Leuven, waar Bruyninckx tot vorig schooljaar lesgaf aan de topsportschool. “Hij vroeg me toen om dit bij hem in Wezet te komen doen. Dat is vorig seizoen gebeurd. Ik gaf aanvullende trainingen. De spelers werd de keuze gelaten om mee te doen of niet. Ze waren enorm enthousiast.”

Al jaren reist Bruyninckx de wereld af voor lezingen en trainingen. De internationale waardering voor zijn werk is groot, maar in België steekt de KBVB hem vooral stokken in de wielen. Via Riga kwam hij in contact met Jean-Louis Dupont, de Luikse advocaat die in 1995 als stagiair van Luc Misson bekendheid verwierf als de man achter het Bosmanarrest. Dupont sprak zijn netwerk aan en Bruyninckx mocht met Riga zijn methode gaan toelichten bij Real Madrid. Daar waren ze meteen onder de indruk. Bruyninckx: “Drie dagen later moesten we al terug. Mourinho wilde ons ontvangen. Ik geloofde mijn oren niet: hoeveel mensen raken tot bij Mourinho? We hebben er drieënhalf uur gezeten. Na een half uur zei hij: ‘Dit is waar ik al tien jaar naar op zoek ben!’ Hij ging het voorleggen aan Zidane en Pérez(sportief directeur en voorzitter van Real, nvdr).”

Bruyninckx en Riga zouden de B&M Methode bij de jeugd van Real invoeren en geleidelijk doortrekken naar de eerste ploeg. Uiteindelijk werd afgezien van het plan. “Het was te moeilijk om het op korte termijn in de juiste vorm te implementeren. Als je iets te snel doet, krijg je tegenkanting. Zij vroegen uitstel. Begrijpelijk, maar ik zat in de tang: het schooljaar was ten einde, ik moest beslissen of ik nog in de topsportschool wilde blijven. Zo is het Standard geworden.”

Na de overname door Roland Duchâtelet was het Pierre François die de nieuwe eigenaar attendeerde op Riga, van 2003 tot 2005 assistent van Dominique D’Onofrio op Sclessin. “François wist dat we bij Wezet met vernieuwing bezig waren. Duchâtelet is zelf ook voortdurend op zoek naar vernieuwing. Het internationale voetbal geeft signalen dat het ook hier anders moet. Hij beseft dat. Toen we onze werkwijze zijn gaan toelichten, zei hij niet te begrijpen dat er zo weinig wetenschappelijke inbreng is in ons voetbal. Het mooie is dat als ik niet tekende, José het ook niet zou hebben gedaan.”

Bruyninckx zegde zijn baan aan de topsportschool op en is nu de nieuwe directeur van de Académie Robert Louis-Dreyfus. Hij zal nauw samenwerken met Riga. En wie weet wordt het nog iets met Real. “De afspraak is dat als de methode helemaal op punt staat, de knowhow misschien voor een paar jaar in exclusiviteit aan Real wordt afgestaan. De luisterbereidheid van miljoenen mensen en spelers zal veel groter zijn dan, zeker met iemand als Mourinho achter ons.”

DOOR JAN HAUSPIE

“Al na een half uur zei Mourinho: ‘Dit is waar ik al tien jaar naar op zoek ben!'”

Michel Bruyninckx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier