Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

De als nieuwe voorzitter van ‘Moeskroen’ aangekondigde industrieel Patrick Declerck spreekt polemische taal.

Op ‘de avond van de commerciële partners van Excel Mouscron’ stelde voorzitter Edward Van Daele zijn opvolger voor: Patrick Declerck van het Moeskroense bedrijf Decomo (architectonisch beton). Maar: die zei dat hij eerst nog wou spreken met de buitenlandse hoofdaandeelhouders (90 procent) om te weten of ze op dezelfde golflengte zitten als hij. Waarna hij eraan toevoegde wel te weten dat die hoofdaandeelhouders de Moeskroense minderheidsaandeelhouders (10 procent) respecteren en dat hij veel vertrouwen in hen koestert. In principe wordt hij op de bestuurs- vergadering van 30 juni verkozen tot nieuwe voorzitter.

De Moeskroense industrieel met West-Vlaamse roots benadrukte het belang van een lokale verankering en identiteit. Hij kondigde ook de komst van nieuwe, Vlaamse investeerders uit zijn netwerk aan. Met het sportief beleid zal hij zich niet moeien, ook omdat het helemaal zijn ding niet is. Ooit was hij actief in het Moeskroense liefhebbersvoetbal, vertelde hij, maar alleen om het scheidsrechtersblad in te vullen en tijdens de rust sinaasappelen te snijden. Declercq bevestigde dat het sportief beleid van de club volledig in handen is van de hoofdaandeelhouders en hun uitvoerders Yuri Selak en Humberto Païva. Het enige wat hij hen vraagt, is om elk seizoen twee à drie spelers van Futurosport in de A-kern op te nemen. Voorts noemde hij het primordiaal dat hij Nederlands spreekt met het oog op ‘eventuele aanvallen vanuit het noorden van het land’. Hij veroordeelde ‘de daad van OHL, STVV en Westerlo’, die hem ‘een Vlaamse aanval’ leek; en Selak zei dat EM zich sportief moet wapenen ’tegen personen die de club kapot willen maken.’ De club, aldus Declerck, is niét in handen van spelersmakelaars (Pini Zahavi en Fali Ramadani). ‘Liever onze investeerders dan die van Kortrijk’, sprak hij in Het Laatste Nieuws. ‘Het budget voor komend seizoen staat al op onze rekening.’

Waar het geld vandaan komt, wie er precies achter de Maltese vennootschap Latimer schuilgaat, werd ook nu niet bekendgemaakt. Afgelopen seizoen kwam EM daar nog mee weg bij de licentiecommissie. Het zal de laatste keer zijn geweest. Want er is een reglementswijziging in de maak die de licentiecommissie moet toelaten om te achterhalen wie de anonieme financiers zijn, ook bij clubs uit ‘het noorden van het land’ uiteraard.

CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content