Dondernamiddag, toen Moussa Dembele samen met Maarten Martens weer aansloot bij de selectie van AZ, kreeg hij tijdens de voorbespreking door Louis van Gaal applaus. De amper twintigjarige spits had in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Servië met twee doelpunten en een indrukwekkende prestatie zijn stempel gedrukt op de 3-2-zege. “Moussa veranderde niet als voetballer. Hij zet gewoon zijn progressiemarge verder, werd sterker én is een topper in wording”, verklaart Iwan van Duren, die voor VI al twee jaar de prestaties van onze landgenoot opvolgt. “Ik zie hier een stevig opgaande lijn. Na Willem II pikte hij moeiteloos aan bij het hogere niveau van AZ. Hij zit volledig op koers om uit te groeien tot een Europese topspits.”

Van Duren verwijst graag naar de rol van Van Gaal en Shota Arveladze, die in het tussenseizoen naar Levante vertrok. “Van Gaal werkt graag met jonge talenten en maakt ze ook beter. Hij slaagde erin om zes tot zeven jongens Nederlands international te maken”, vervolgt hij. “Arveladze was dan weer de sluwe vos, de oude meester. Met een ervaren spits aan je zijde kan je alleen maar completer worden. Dat betekent : de ruimte opzoeken, positie kiezen, zuinig zijn met je energie en krachten, de duels. Bij AZ stuurt de spits, en niet de middenvelder, de pass. Dembele maakt nu de actie en dwingt zijn medespeler om hem aan te spelen.”

Na gesprekken met de internationals Kew Jaliens, Joris Mathijsen, nu HSV, Tim de Cler, nu Feyenoord, en Barry Opdam leerde Van Duren de kracht van Dembele kennen. “Die zeiden letterlijk : ‘Je kan met vier man aan hem hangen, je krijgt Moussa niet omver.’ Hij is zó ontzettend balvast en sterk, wat hij combineert met de techniek en frivoliteit van een pleintjesvoetballer. Een soort Jaap Stam en Arjen Robben in één persoon. Onverzettelijk, onverstoorbaar én sterk met de kop. Een echte teamspeler ook, die anderen laat scoren en niet op eigen succes uit is. Aan het eind van vorig seizoen was Moussa echt moe, helemaal op. Maar hij bleef gaan, ondanks een negatief advies van de medische staf. Ik dacht : ‘Die draagt zijn eigen doodskist nog’, zo sterk is hij. Ontzettend knap.”

Dembele werd gehaald voor ongeveer 3 miljoen euro. “Ondertussen is hij minstens 20 miljoen euro waard, dat is wel duidelijk”, weet Van Duren. “Maar hij is nuchter en slim, geen dromer. Hij kiest voor de weg van de geleidelijkheid. Alles stap voor stap. Ik merk ook dat hij na de wedstrijd veel behoefte heeft aan zijn familie en vrienden. Moussa heeft nood aan die warmte. Daarom moet je hem nu nog niet naar Spanje sturen. Laat Moussa maar langzaam groeien. AZ beseft ook goed dat hij straks niet meer te houden is.”

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier