Denny Landzaat draait op volle toeren bij AZ en Oranje.

Het voelt een beetje onsterfelijk om onderdeel te zijn van de machine AZ, zo moet ook Stein Huysegems stilaan gaan ervaren. Bij de laatste interland van Oranje was de ploeg uit Alkmaar met drie spelers samen met PSV de hofleverancier. Samen met Barry van Galen kreeg Denny Landzaat een basisplaats van bondscoach Marco van Basten.

Toen Louis van Gaal hem tien jaar geleden bij Ajax vertelde dat hij een multifunctionele voetballer was, had Landzaat nog nooit van dat woord gehoord. Inmiddels werd het hem duidelijk wat Van Gaal bedoelde. Landzaat beheerst alle aspecten van het middenveldspel. “Hij is goed in de omschakeling van aanval naar verdediging of omgekeerd”, oordeelde Van Basten in de Volkskrant. Co Adriaanse gebruikt hem het liefst op rechts, “maar hij kan ook meer verdedigend spelen, centraal op het middenveld, met het puntje naar achteren. Hij is spelbepalend én kan scoren. Bovendien is Denny ook nog eens een penalty-killer en een specialist in vrije trappen. En hij heeft altijd plezier in zijn werk.” Zelf blijft Denny Landzaat rustig onder al die lof. “Ik vertrouw op wat ik kan”, zegt hij. “Dat straal ik misschien ook uit. Maar ik zie elke interland nog als een bonus.”

Denny Landzaat zat als achtjarige pupil van Ajax al op de tribune. Twee keer was hij mascotte en mocht hij op de foto met de aanvoerders van dienst, Van Basten en Frank Rijkaard. Als speler mocht Landzaat een keer meedoen tegen Roda JC en voor de Champions League tegen Borussia Dortmund. “Mijn mooiste drie minuten als Ajacied”, aldus de Amsterdammer, die besefte dat hij een stapje terug moest doen om er twee vooruit te zetten. MVV was overleven, Willem II was ruiken van topvoetbal en AZ is “een topploeg, maar geen topclub”. Nu wordt hij genoemd voor een terugkeer naar Ajax. Voorzitter Dirk Scheringa liet echter al weten dat Landzaat tien miljoen euro moet kosten.

PSV evenaarde het record van Ajax door elf opeenvolgende wedstrijden ongeslagen te blijven. Daartoe volstond een gemakkelijke 2-0-winst tegen FC Twente. Ajax moet Steven Pienaar door een knieblessure twee tot vier weken missen. John O’Brien is door een hamstringblessure minstens zes weken buiten strijd. Ronald Koeman scoutte de Griekse spits Angelos Charisteas. Een terugkeer van Nwanko Kanu (28, West Brom) is een andere mogelijkheid. Peter Niemeyer verlengde zijn overeenkomst bij FC Twente tot 2007. Met de Zweed Sharbel Touma (25) werd er een nieuwe rechtsbuiten aangeworven. De speler van Halmstads BK tekende tot 2007. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kuijt (Feyenoord) 12 goals ; 2. Kalou (Feyenoord), Huntelaar (Heerenveen) 9 goals ; 4. Perez (AZ), Boussaboun (NAC) 8 goals.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier