Koen Meulenaere
Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Maandag 29/05

Er zijn weinig rubrieken die in andere sportbladen verschijnen zonder dat ze al zijn gepubliceerd in Sport/Voetbalmagazine. Maar in Voetbal International staat er toch een die in dit blad nog niet is opgedoken, en die wij er eerlijk gezegd ook niet in zouden zetten : ‘De abonnee van de week.’

Redacteurs van Voetbal International staan sinds jaar en dag bekend om hun scherpe pen. En om het licht hautaine toontje waarmee ze de gebeurtenissen in het voetbal verslaan. Maar ze zijn een toonbeeld van gematigdheid, in vergelijking met hun lezers.

Vorige week was het de beurt aan Johannes Ouwerling, uit Hellevoetsluis. Geboren in Schiedam in 1947, 31 jaar getrouwd met Joke, en fan van Sparta. Er zijn zo van die mensen die het allemaal in zich verenigen. 41 jaar abonnee van Voetbal International. En bezitter van een woordenboek, waarin het woord ‘nuance’ niet voorkomt. Enkele citaten.

‘John Jaakke van Ajax is de slechtste voorzitter ooit. Hij moet stadionverbod krijgen.’

‘Naar Studio Voetbal kijk ik niet, ik heb een hekel aan Jack Van Gelder.’

‘Louis van Gaal zouden ze beter naar een psycholoog sturen. Bij persconferenties lijkt hij wel bezeten.’

‘De beste analist is Jan van Halst. Gullit vind ik niets, Jan Mulder is gek, Youri Mulder kan het niet, en Wim Kieft is halfzacht.’

Tot daar Johannes Ouwerling. Er is een tijd geweest dat Johan Derksen de meest gevreesde auteur van VI was. Als ze die ‘abonnee van de week’ niet snel opdoeken, is Johans reputatie eraan.

Dinsdag 30/05

Thans de voorbeschouwing van Erwin Vandenbergh op het komende WK : ‘Er zullen ongetwijfeld goede en slechte wedstrijden zijn. De ploegen die er altijd staan, zullen ook nu wel opnieuw op het voorplan treden. Met daarbij één of twee verrassingen. Welke ? Geen idee, zo nauwgezet volg ik het niet meer.’

Wil u geloven dat deze quote onze hele dag heeft goedgemaakt. Toen Erwin Vandenbergh teruggekeerd was uit Rijsel en bij AA Gent meteen weer Belgisch topschutter werd, voor de zesde keer, maakte hij in één seizoen vijf hattricks. Vijf ! Bij vaklui van dat slag moet je niet om onzin komen.

Donderdag 01/06

Nog een rubriek om duimen en vingers van af te likken, in ons eigen S/VM dan, was ‘Op zoek naar de 12 speelsteden’. En dan meer bepaald de deelrubriek ‘Musts’. Nooit geweten of ‘Musts’ op zijn Engels of op zijn Duits moest worden uitgesproken. En of in dat laatste geval ‘Musts’ niet ‘Müsts’ moest zijn. De vorige zin hoort overigens thuis in de categorie ‘De koetsier poetst de postkoets’.

Musts in Gelsenkirchen. U denkt : de autostrade naar Keulen. Maar nee, Gelsenkirchen heeft meer te bieden dan kolen en staal. Schlossberg ! ‘Kasteel uit de renaissance met unieke tuinen.’ De Zoo, of de Tiergarten zoals ze daar zeggen. ‘Die wordt momenteel gerenoveerd.’ Eerlijk gezegd : dat is ook goed gepland. Eens in de 32 jaar is het wereldbeker in Duitsland, gaan ze in Gelsenkirchen uitgerekend dan de dierentuin renoveren.

‘De dieren zitten niet meer in kooien’, lezen wij in Sport/Voetbalmagazine, dat met recht en reden een multidisciplinair blad mag worden genoemd. ‘Waar zitten de dieren dan ?’ vraagt u zich af. In een omgeving die lijkt op hun natuurlijke biotoop ! Het schijnt dat de leeuwen zelfs in een landschap zitten dat op de Afrikaanse savanne lijkt. En dat in Gelsenkirchen. De ruiten rondom zijn bovendien verwarmd. Het gevolg is dat de leeuwen behaaglijk tegen die warme ruiten aan schurken, waardoor de mensen ze goed kunnen zien.

Nu zal niemand ons van chauvinisme beschuldigen, maar in de Zoo van Antwerpen kan men tussen de leeuwen zijn boterhammekes opeten. Vroeger mochten de kinderen zelfs een ritje rijden op de rug van Gust de gorilla, maar Gust is helaas overleden.

Terug naar Gelsenkirchen. ‘Om wat rond te kuieren, niet in het stadscentrum blijven’, waarschuwt S/VM geen dag te vroeg. ‘Kies liever voor de wijken Buer (waar men zich kan neervlijen op een terras in de Dorfkrug of in het Hexenhäuschen) of voor de kunstenaarswijk Halfmannshof, waar men de kunstenaars in hun ateliers aan het werk kan zien.’

Het Hexenhäuschen. Is dat geen poëzie ? Zo een kadertje ‘Musts in Gelsenkirchen’, midden in een overdruk voetbalblad ?

koen meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier