TD Martin van Geel stapt op bij Ajax.

Aangezien hij zich niet kan verenigen met het nieuwe beleid waarin Marco van Basten vanaf 1 juli bij Ajax de eindverantwoordelijkheid en alle macht krijgt, maakte technisch directeur Martin van Geel (47) vorige week bekend dat hij opstapt. In het rapport-Coronel, waarin het technische en bestuurlijke beleid van de afgelopen tien jaar onder de loep werd genomen, kreeg Van Geel forse kritiek. Als gevolg van de audit werd eerder algemeen directeur Maarten Fontein gedwongen te vertrekken en maakte het bestuur van voorzitter John Jaakke plaats voor een nieuw trio onder leiding van Uri Coronel.

“Ajax en ik zijn het eens: twee kapiteins op één schip, dat is niet werkbaar”, verklaarde Van Geel in de Nederlandse pers. Volgens Ajax hield hij dan ook de eer aan zichzelf met zijn ingrijpende besluit. “In de voorgestelde samenwerking zie ik geen plaats voor mijzelf. Ik ben al dertien jaar technisch directeur en oefende de job altijd naar eer en geweten uit.”

De oud-voetballer, die in 2005 van AZ naar Amsterdam vertrok, mocht nochtans blijven van Coronel. “Omdat ik weet dat hij een hardwerkende, loyale en betrouwbare directeur is. Wij kunnen zijn beslissing alleen maar respecteren. Zijn besluit stond blijkbaar vast”, beweerde hij in NRC Handelsblad.

In zijn ambtsperiode in de ArenA had Van Geel de laatste jaren geen al te gelukkige hand in tal van aankopen. Zo voldeden Ismael Urzaiz, Samuel Kuffour, Kennedy Bakircioglu, Laurent Delorge, Jurgen Colin, Albert Luque en George Ogararu (nog) niet aan de verwachtingen. Het aantrekken van de topschutters Klaas Jan Huntelaar en Luis Suárez was wel een schot in de roos. Tevens deed hij goede zaken met de verkoop van Wesley Sneijder, die voor 27 miljoen euro naar Real Madrid trok.

Maar onder zijn hoede won Ajax slechts de KNVB-beker en werd het twee keer uitgeschakeld in de CL-voorronde. Danny Blind moest als trainer vertrekken, omdat hij niet aan een professioneel klimaat werkte. En ook met Henk ten Cate had Van Geel geen goede relatie. In februari was hij nog verantwoordelijk voor de aanstelling van Van Basten als opvolger voor de huidige interim-coach Adrie Koster. Van Geel had goede gesprekken met de oud-aanvaller, die ook een lans voor hem brak. Het mocht dus niet baten.

Feyenoord won de finale van de KNVB-beker met 2-0 van Roda JC.

PSV-doelman Gomes kreeg een boete van 5000 euro nadat hij in VI vernietigend uithaalde naar algemeen directeur Jan Reker. “Hij eruit of ik”, zo luidde zijn stelling. De Braziliaan herhaalde achteraf dat hij niks van die woorden terugneemt. Coach Sef Vergoossen wijst naar zaakwaarnemer Vlado Lemic – die zeven spelers vertegenwoordigt in de PSV-selectie – als het kwade genius achter het plan om op die manier een lucratieve transfer af te dwingen. Technisch manager Stan Valckx, die de visie van Gomes volgt, vertrekt.

Gill Swerts (25) verlaat Vitesse voor AZ. De Rode Duivel, die voor vier jaar tekende, verkoos het aanbod van AZ boven dat van Club Brugge.

Oud-international Erwin Koeman (46) werd aangesteld tot nieuwe bondscoach van Hongarije. De oud-middenvelder van KV Mechelen moet het team naar het WK van 2010 in Zuid-Afrika loodsen.

Roy Makaay (33) wordt de eerste dispensatiespeler van Jong Oranje tijdens de OS in Beijing. Bondscoach Foppe de Haan maakte bekend dat de Feyenoordspits als aanvoerder zal fungeren. De 43-voudige international, die uit de gratie viel bij Marco van Basten, moet met zijn club geen CL-voorrondeduels afwerken.

Ajaxmiddenvelder Edgar Davids (35) nam nog geen beslissing over zijn toekomst als voetbalprof. Met Darío Cvitanich (23) krijgt Marco van Basten er komend seizoen een Argentijnse spits (met Kroatisch paspoort) bij. Ajax betaalde 6,4 miljoen euro voor de aanvaller van Banfield, die zeven keer scoorde in tien duels.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier