Kan Atlético Madrid 1-0-achterstand wegwissen?

Atlético Madrid wacht al sinds 1996, het jaar waarin het onverwacht de dubbel won, op een nieuwe deelname aan de Champions League. De vorig seizoen behaalde vierde plaats in de competitie gaf de colchoneros het recht om deel te nemen aan de derde voorronde. De tweede club uit de Spaanse hoofdstad wilde daarin goed voor de dag komen en deed aanzienlijke inspanningen op de transfermarkt. Met PauloAssunçao (Porto), FlorentSinamaPongolle (Huelva), TomásUjfalusi (Fiorentina), JohnHeitinga (Ajax) en GrégoryCoupet (Lyon) werden grote namen binnengehaald.

Bij de loting had Atlético het beter kunnen treffen, want het moest in de wei tegen het sterke Schalke 04, waarvan het vorige woensdag in Gelsenkirchen met 1-0 verloor. Dat is altijd een delicate uitgangspositie. Bovendien kreeg AntonioLopez in de 75ste minuut de rode kaart, terwijl de lichtjes geblesseerde DiegoForlan onzeker is voor de terugwedstrijd. “Ik blijf ervan overtuigd dat we ons kunnen kwalificeren”, laat de Mexicaanse trainer JavierAguirre echter horen dat het vertrouwen onaangetast is. “Natuurlijk is een 1-0-nederlaag niet het best mogelijke resultaat, maar voor eigen volk zullen we een totaal andere wedstrijd krijgen. Ook in Duitsland voetbalden we trouwens voldoende kansen bij elkaar om minstens één keer te scoren, maar jammer genoeg is ons dat niet gelukt.”

Vorig seizoen kreeg de Mexicaan, ondanks het verworven ticket voor het Europese kampioenenbal, veel kritiek, omdat het vertoonde spel zelden van hoogstaande kwaliteit was. Toch besliste het bestuur om zijn contract te verlengen. “Gewoon omdat hij het vooropgestelde doel bereikte,” legt sportief directeur JesusMariaPitarch uit. “Nadat we zo lang Europees voetbal hadden moeten missen, stonden we gedurende 23 speeldagen op een plaats die recht gaf op de Champions League, waarvan drie speeldagen op de derde plaats, en elf op een plaats die recht gaf op de UEFA Cup. Ik begrijp dan ook echt niet waar de kritiek op de coach vandaan komt.”

De speler die ongetwijfeld het meest bijdroeg tot het succes was de Argentijn SergioAgüero, die in zijn eerste jaar nochtans niet echt aan de verwachtingen had kunnen beantwoorden. “Het is met Kun niet anders geweest als met andere buitenlanders “, zegt Pitarch. “Iedereen moet zich aanpassen aan een andere cultuur en een andere competitie. We wisten dat en hebben geduld met hem geoefend. Gelukkig hebben we niet toegegeven aan de druk van de media.”

Samuel Eto’o (27) gaat zeker niet weg bij Barcelona. Vorige woensdag scoorde hij in de derde voorronde van de Champions League tegen Wisla Krakau als vanouds als het ware met de ogen dicht twee doelpunten.

Supercup: de heenwedstrijd vorige zondag tussen bekerwinnaar Valencia en landskampioen Real Madrid eindigde op 3-2. De terugwedstrijd wordt komende zondag gespeeld in het Santiago Bernabeustadion in Madrid.

Roberto Ayala (35), de centrale verdediger die 115 keer voor de Argentijnse nationale ploeg speelde, heeft de Spaanse nationaliteit verworven. Daardoor kan zijn club, het naar tweede klasse gedegradeerde Zaragoza dat dadelijk weer de promotie wil afdwingen, een bijkomende speler van buiten de EU aantrekken.

Carlos Marchena (29), de verdediger van FC Valencia, mist de dubbele confrontatie met Real Madrid voor de supercup. Hij kwetste zich aan de enkel en is voor drie weken out.

David Silva (22) legde een aanbieding van Manchester United naast zich neer. Uit dankbaarheid voor zoveer respect kreeg hij van FC Valencia op zijn nog vijf jaar lopende contract financieel betere voorwaarden. Bij monde van zijn manager liet de speler ook nog weten dat hij, als hij Valencia zou verlaten, enkel naar FC Barcelona wil gaan en niet naar Manchester United.

Mane (26), de linkerflankspeler van Almeria, zorgt voor de nodige opschudding. Omdat hij verontwaardigd is dat zijn club een aanbod van 3 miljoen euro van Betis Sevilla afsloeg, ging hij in de clinch met voorzitter Alfonso Garcia. Dat zorgde voor een dermate verhitte sfeer dat de groep bij aankomst in Nederland voor de voorbereidingsstage weigerde te trainen.

Daniel Alves (25), de nieuwe rechtsachter van FC Barcelona, liep een schouderblessure op. Hij moet twee weken langs de kant blijven.

Diego (23), de Braziliaanse spelmaker van Werder Bremen, die momenteel met Brazilië aan de slag is op de Olympische Spelen, staat in de belangstelling van Atlético Madrid. De colchoneros deden een bod op hem van 16 miljoen euro. De Duitse club vroeg eerst 25 miljoen maar zou nu naar verluidt bereid zijn om zijn vedette te laten vertrekken voor 20 miljoen.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier