Marokkaan/Belg, geboren op 25 februari 1986 in Casablanca. 1,84 m, 79 kg. Geanalyseerd door Jan Ceulemans.

J an Ceulemans: “Als ik Nabil dit jaar bezig zie, is hij serieus geëvolueerd. Vorig jaar kreeg hij het verwijt dat hij te veel en te lang met de bal liep en het gepaste moment om het leer af te spelen niet aanvoelde. Nabil is een speler die zijn actie moet kunnen maken, maar dat moet hij wel doen aan de zestien meter. Vorig jaar dribbelde hij soms zijn eigen ploegmaats, met desastreus balverlies tot gevolg. Nu weet hij meer de momenten uit te kiezen, weet hij wanneer hij de bal moet afgeven. Hij behoudt meer het overzicht.

“De verhalen die ik van vorig jaar hoorde, maakte ik bij ons niet mee. Bij Club heeft hij blijkbaar alles willen forceren, meteen tonen dat hij belangrijk kon zijn. Dat is hem niet gelukt. Dit seizoen heeft hij de knop omgedraaid. Hij is opnieuw op zijn Westerlo’s gaan voetballen. Bij ons maakte hij zijn acties op de helft van de tegenstander. Nabil móét je altijd uitspelen aan de rand van de zestien, daar moet hij zijn acties kunnen maken. Westerlo is natuurlijk Club Brugge niet: wij hadden niet veel spelers met een individuele actie. Wat hij bij ons verdedigend deed, was voor mij voldoende. Iemand met zo veel aanvallende kwaliteiten moet je, zeker bij een club als Westerlo, een zekere vrijheid geven.

“Ik vond het geen moeilijke gast, Nabil was in de omgang een gemakkelijke jongen. Ik had weinig problemen met hem, maar dat komt ook omdat hij van nergens kwam. Niemand kende hem toen hij arriveerde, het eerste halfjaar speelde hij ook niet mee. Hier in Westerlo was hij nog niemand. Maar met Westerlo tegen Kortrijk spelen is toch iets anders dan met Club tegen Kortrijk spelen. Je moet daar iets meer met druk leren omgaan. Bij zo’n club word je ook meer geviseerd, maar hij moet zich daar niet het slachtoffer van voelen, hoor. Hij moet één ding goed beseffen, ik kan het weten: bij een grote club voetballen heeft voor een speler meer voordelen dan nadelen.

“Of ik bij zijn vertrek verwachtte dat hij zou doorbreken? Vaak heb ik vraagtekens wanneer een speler hogerop gaat, maar die had ik bij Nabil niet, ook al moet hij nog veel leren. Hij heeft wel zijn lichaam mee, het is geen dribbelventje van anderhalve meter groot. Hij heeft dus bijna alle kwaliteiten die vereist zijn om nog hogerop te kunnen: hij is groot, sterk en technisch vaardig. Als het voetbal, de techniek en de fysiek er zijn, heb je bijna alles. Dan geeft het mentale de doorslag. Het mentale, dat is rustig blijven als je onder druk komt. Je niet laten provoceren, op tijd komen. Dat soort dingen. Bij Westerlo had hij geen disciplinaire problemen.

“Op welke positie hij het best tot zijn recht komt? Bij Club heeft hij overal gespeeld, maar het liefst, denk ik, komt hij van de linkerkant. Dan kan hij zijn actie maken. Maar hij heeft ook alle kwaliteiten om achter de spits, of de spitsen, te functioneren.”

door geert foutré

“Als het voetbal, de techniek en de fysiek er zijn, heb je bijna alles.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier