Op vrijdag 3 januari meldde LaGazzetta dello Sport dat AC Milan resoluut voor Radja Nainggolan (25) ging. Trainer Massimiliano Allegri kent de Belg van Indonesische afkomst nog van toen hij trainer was bij Cagliari. Maar Milan moet wel zijn financiële balans in het oog houden. Dus liet Juventus in de zondagkranten weten dat het alert zou zijn als zich de mogelijkheid aandiende om de middenvelder binnen te halen. De trainer van de kampioen én huidige competitieleider, Antonio Conte,is een fan van Nainggolan.

Eerder had Internazionale bij de overname door de Indonesische magnaat Erick Thohir al duidelijk gemaakt dat het graag Nainggolan wilde. Afgelopen zomer had ook AS Roma al eens gepolst.

Vorige week maandag was het voorpaginanieuws dat Napoli een mondeling akkoord had met Cagliari, maar Cagliarivoorzitter Massimo Cellino maakte wél duidelijk dat de speler zelf mocht kiezen waar hij naartoe ging, als dank voor bewezen sportieve diensten. Eén dag later meldde de Gazzetta de overgang van de Sardijnse middenvelder naar AS Roma, de club die zijn voorkeur wegdroeg.

AS Roma leent Nainggolan voor 3 miljoen euro, betaalt na het seizoen nog eens 6 miljoen voor de helft van de transferrechten bij aankoop en onderhandelt met Cagliari in de loop van 2015 over de andere helft. In de Italiaanse hoofdstad gaat de middenvelder tot 2018 anderhalf miljoen per jaar verdienen. Bij Napoli lag een contract van 1,6 miljoen euro per jaar klaar.

Dat Nainggolan door alle Italiaanse topclubs gewild was, is geen toeval. Al drie jaar behoort de Antwerpenaar wekelijks tot de uitblinkers van het bescheiden Cagliari. Vooral in de topwedstrijden kreeg hij steevast hoge waarderingscijfers. Samen met verdediger Davide Astori verzekerde hij jarenlang het behoud van de middenmoter, die sinds vorig seizoen quasi alleen maar uitwedstrijden speelde omdat het eigen, nieuwe stadion geen vergunning kreeg. Daardoor houdt eigenaar/voorzitter Cellino nu plots wél uitverkoop. Eind december kondigde hij aan dat zijn topspelers weg mogen. Dat Nainggolan ondanks alle lof toch maar bij het bescheiden Cagliari voetbalde, kwam omdat de voorzitter zijn goudhaantje niet eerder wilde laten vertrekken en nooit tevreden was met de aanbiedingen die hij tevoren kreeg. “Alle topclubs willen hem omdat hij een complete middenvelder is”, omschrijft Pierpaolo Bisoli,die Cagliari trainde bij Nainggolans komst in 2010. “Hij beheerst beide fases, aanvallend en verdedigend, heeft een goeie verre pass, een goed schot, is sterk op de eerste meters en recupereert veel ballen. Hij is op zijn best voor de verdediging, maar ook als linkshalf.”

Nainggolan groeide op in Antwerpen als zoon van een Indonesische vader en een Belgische moeder. Zijn vader vertrok toen hij vijf was, zijn moeder overleed drie jaar geleden. Zijn Italiaanse carrière dankt hij aan David Lascarina en Alessandro Beltrami,die hem opmerkten toen ze in 2005 in een wedstrijd van de U17 tussen Moeskroen en Germinal Beerschot een linkerflankspeler van Moeskroen (Benoit Sotteau) volgden voor het Italiaanse Lecce. Uiteindelijk maakte Nainggolan de overstap naar toenmalig tweedeklasser Piacenza, waar hij vanuit de jeugd in het eerste elftal belandde en na 74 wedstrijden naar Cagliari verhuisde, waar hij in negen jaar 131 matchen speelde en waar hij ook een Sardijnse huwde, met wie hij een kind heeft.

Op Sardinië snapte men maar niet hoe het kon dat Nainggolan amper geselecteerd werd voor de Rode Duivels. Hij werd slechts vier keer opgesteld.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier