Afgelopen zaterdag was het Dennis Bergkamp Dag bij de Gunners. Supporters en de club uit Londen betoonden de Nederlandse meester eer. De 36-jarige Bergkamp (79 interlands, 37 doelpunten) stopt immers over een maand met voetballen, na een mooie loopbaan bij Ajax, Inter en elf jaar Arsenal.

Voor het duel tegen West Bromwich Albion werden tienduizend oranje T-shirts met DB 10 uitgedeeld, zijn initialen en zijn vaste rugnummer. Iedere toeschouwer werd gevraagd oranje te dragen, een groep Ajaxfans woonden de wedstrijd bij, zijn dochters waren de mascottes van de middag en er konden gesigneerde schoenen worden gewonnen. Op de officiële website van de club loopt er intussen een verkiezing van zijn mooiste doelpunt bij Arsenal. Hoewel de vlagen van magie schaarser worden nu het afscheid nadert, deed Bergkamp lang aan tovenarij voor Arsenal. Sinds zijn komst op 20 juni 1995 luidde hij een nieuw tijdperk in.

De stijlvolle voetballer kende een moeizame start op Highbury. Pas in 1997 leerden ze in Londen Dennis the Menace kennen. Bergkamp eindigde een paar maanden later als eerste, tweede en derde in de verkiezing van het doelpunt van de maand. Boring Arsenal werd swinging Arsenal. Bergkamp was een van de eerste grote buitenlanders in de Premier League, die revolutionair groeide, in financiële én speltechnische zin. Het traditionele kick-and-rush verdween naar de achtergrond, ten gunste van de Europese stijl, die werd uitgedragen door Arsène Wenger. Bergkamp vertegenwoordigde de pure klasse en ontkwam bovendien aan de hakbijl van de roddelkranten, want hij is een brave familieman.

Tegenwoordig is the non-flying Dutchman, vanwege zijn vliegangst, meestal invaller. Hij hoopt dat Arsenal de finale van de Champions League bereikt, de enige Europese beker die hij nooit won. En naar Parijs, op 17 mei, kan hij met de auto of de trein. Op 22 juli krijgt hij in het nieuwe Emirates Stadium zijn testimonial, de erewedstrijd, voor tien jaar prof zijn bij Arsenal.

Replay kwartfinales FA Cup : Middlesbrough – Charlton 4-2. Halve finales (op 22 en 23 april) : Chelsea – Liverpool en Middlesbrough – West Ham.

Voormalig bondscoach Bobby Robson werd succesvol geopereerd aan zijn long. Die was beschadigd geraakt bij een ongeluk op skivakantie. Het herstel zal niet lang in beslag nemen, waardoor Robson zijn taak als raadgever van de Ierse bondscoach Steve Staunton gewoon kan voortzetten.

Sol Campbell (Arsenal) maakte vorige woensdag zijn rentree tegen Portsmouth, met een neusbreuk tot gevolg. Een enkelblessure hield de Engelse international al sinds februari aan de kant. Tijdens die periode had hij ook wat persoonlijke problemen, was hij zelfs even vermist.

Na Reading is nu ook Sheffield United, dat wordt getraind door Phil Warnock, zeker van promotie naar de Premier League. Na een afwezigheid van twaalf seizoenen keren the Blades dus terug op het hoogste niveau.

De Argentijnse international Gabriel Heinze (Manchester United), die zeven maanden geleden een zware knieblessure opliep en zijn kruisbanden scheurde, is volledig hersteld. Hij hoopt alsnog op een plek in de WK-selectie.

Michael Owen (26), die eind december een botje in zijn rechtervoet brak, hervatte de trainingen bij Newcastle.

Wayne Rooney (Manchester United) heeft zijn gokschulden, voor een miljoen euro bij een gokbedrijf dat eigendom is van een vriend van Michael Owen, terugbetaald.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier