Geef mij veertien dagen, zei Aimé Anthuenis bij zijn aanstelling als bondscoach. Ondertussen zijn die ruimschoots overschreden, maar nog altijd is er geen nieuws over de samenstelling van de staf waarmee hij zich wil omringen. “Het is zo dat ik dagelijks op de bond ben en daar kennis maak met veel facetten van de zaak”, zegt Anthuenis. “De structuur. De trainingsmogelijkheden. Ik heb Kraainem bezocht, het hotel waar er wordt verbleven ook. De kernen bekeken van de jeugd die tot nu toe is opgeroepen. De seniores ook, namen van spelers bekeken. Dat is een beetje het voornaamste. Onderwijl ook wedstrijden volgen, spelers scouten. Contact leggen met de verschillende mensen die dicht bij het elftal werken – medische staf, technische staf, de omkadering. Vergaderen. Nu ga ik de min 19 op het EK in Noorwegen volgen. Mijn agenda is redelijk goed gevuld, moet ik zeggen.”

Karel Vertongen, voorzitter van de technische commissie, is opgetogen dat Anthuenis het EK bijwoont. “Hij doet dat niet op ons verzoek, maar op eigen initiatief. Wij juichen het toe, hij ziet zijn taak duidelijk veel ruimer dan zijn voorganger. Michel Sablon is ook in Noorwegen, er kan daar dus rustig worden gepraat.”

Vertongen wil van de gelegenheid gebruik maken om met Anthuenis diens wensen over de omkadering van de nationale ploeg door te nemen. “Wie mijn assistent wordt, daar ben ik nog niet uit”, zegt de bondscoach zelf. “Zelfs als ik er al uit zou zijn, zal ik dat toch nog niet aan de pers bekend maken, omdat het toch wel de gewoonte is die persoon eerst voor te stellen aan de bond – en zoals je weet lag de voorzitter wegens een heupoperatie in het ziekenhuis. Het is logisch dat je met mensen praat, want je moet je oriënteren, en er zijn mogelijkheden, maar momenteel is er dus nog niemand definitief. Maar lang zal het niet meer duren, alvorens er op een persconferentie op de bond bepaalde zaken bekend gemaakt zullen worden over de omkadering van de nationale ploeg.”

In Genk, waar Anthuenis tv-commentaar leverde bij het afscheid van Luc Nilis, zat ook Vince Briganti in de tribune. “Ik heb Aimé gezegd dat ik bereid was om verder te gaan als hij dat wil,” aldus de voormalige assistent van Robert Waseige, “maar ik hoorde nog niks. Misschien is het voorbij. Het is normaal dat een nieuwe bondscoach zijn eigen assistent meebrengt.”

Karel Vertongen heeft een vermoeden dat het een Franstalige assistent wordt. “Aimé heeft me gevraagd of dat moest. Ik heb gezegd dat wij hem daarin volledig vrij laten, maar dat wij zo’n keuze uiteraard niet zouden betreuren. Jacky Munaron blijft zich bekommeren om de keepers. Een goeie zaak, vind ik.” Michel Bertinchamps verdwijnt. Vertongen: “Dat was ook zo afgesproken, dat hij alleen voor het WK in dienst zou komen van de bond.”

door Peter T’Kint en Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier