Na een 1-0-zege tegen Metz mogen de Kanaries in eerste klasse blijven.

Eigenlijk was er een klein mirakel nodig, maar het lot bleek Nantes gunstig gezind. Zo begint Nantes straks aan zijn 43ste opeenvolgende seizoen in de Franse hoogste klasse. De 1-0 overwinning tegen Metz – die samenviel met de 3-2 nederlaag van Caen bij Istres en het 1-0 verlies van Bastia bij Strasbourg – loodste Nantes naar de zeventiende plaats en die staat gelijk aan het behoud.

“We hebben vorige zaterdag gevierd alsof we in la Beaujoire opnieuw kampioen van Frankrijk waren geworden. We hadden eigenlijk maar vijf procent kans, maar toch hebben we die gegrepen”, legde een schor geschreeuwde coach Serge Le Dizet na de wedstrijd uit. De man belandde in januari bij de club als vervanger van Loïc Amisse, die na een spelersrevolutie, opgezet door aanvoerder Mickaël Landreau, de laan werd uitgestuurd.

Toch kan de redding niet verdoezelen dat de ploeg, die nog kampioen werd in 1995 en 2001, heel wat mankementen vertoont. Jean-Marc Ayrault, de burgemeester van Nantes, gaf de club een steek door te verklaren dat er een nieuwe start genomen moest worden met een nieuw ambitieus project. “De hoofdaandeelhouders moeten goede clubleiders aanstellen, een goede voorzitter en een goede sportieve directeur”, zo stelde hij. De hoofdaandeelhouder van Nantes is Socpresse, dat de club in 2001 overnam. De voorzitter is Jean-Luc Gripond. Gripond slaagde er niet in om de club te herstructureren zoals hij voor ogen had. Sportief gezien maakte hij met de aanstellingen van Angel Marcos en van Loïc Amisse als trainer, geen al te beste beurt.

Maar nu de redding een feit is, kan Nantes zich weer toeleggen op de toekomst. Het team moet op zoek naar ervaren jongens die jeugdige talenten zoals Emmerse Faé, Jeremy Toulalan (die verkozen werd tot beste jongere van het seizoen) en Claude Keseru optimaal kunnen begeleiden. Het vertrek van Mathieu Berson, Viorel Moldovan en Nicolas Gillet heeft immers een leemte achtergelaten. ( SV)Daniel Gygax (23), de middenvelder van FC Zurich, speelt volgend seizoen voor Lille. Rennes plaatste zich voor het eerst sinds 1971 opnieuw voor Europees voetbal. Marseille is gestrand op de vijfde plaats en kon geen ticket voor Europees voetbal veroveren. Samen met Saint-Etienne en Lens treedt het wel aan in de Intertotobeker. Nancy, dat al zeker was van de promotie, werd kampioen in de Franse tweede klasse. Caen, Bastia en Istres zijn de ploegen die uit eerste klasse degraderen. Gerard Houllier volgt volgend seizoen Paul Le Guen op als coach van Lyon.

TOPSCHUTTERS : 1. Frei (Rennes) 20 goals ; 2. Pagis (Straatsburg) 15 goals ; 3. Pauleta (PSG) 14 goals ; 4. Feindouno (St. Etienne), Juninho (Lyon) 13 goals.

SV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier