Het Amerikaanse horlogemerk is nu al bijna twintig jaar lang een vaste speler op de horlogemarkt. Nautica biedt sportieve, betaalbare polshorloges aan. En elk seizoen zijn er weer nieuwe modellen.

Nautica was aanvankelijk een herinterpretatie van de American dream in combinatie met een avontuurlijke spirit en de ontspannen klasse die er heerst in de badplaatsen aan de oostkust. Die look werd eerst vertaald in een collectie sportswear, maar sinds 1994 zijn er ook de Nauticapolshorloges, onder licentie van het Amerikaanse Timex.

De nieuwe collectie bewijst weer eens hoe dicht de polshorloges van Nautica bij de wereld van zeiljachten aanleunen. De nieuwste BFD 101 Dive Style Flag is een klassiek, veelkleurig sporthorloge met een wijzerplaat die de internationale code van de nationale vlaggen overneemt. Verder is er de horlogekast uit inoxstaal, met een diameter van 44 mm en een zwarte, witte of blauwe wijzerplaat, en horlogebandjes uit staal of hars (zwart, wit, geel of rood). De 101 Dive Style Flag is waterdicht tot op honderd meter diepte en wordt op de markt gebracht in een versie met drie wijzers, datum en secondestop (139 euro) en in een versie met drie wijzers, datum en chrono (179 euro).

Een ander – iets extremer – model, de NMX 650, blijkt een goed voorbeeld te zijn van zowel de kwaliteit van het design als van de authentieke sportieve functies waarover de Nauticahorloges beschikken. Het Amerikaanse merk komt met een nieuw type horlogekast op de proppen. Een horlogekast die zich meteen een grote jongen toont, ondermeer dankzij zijn solide look, zuivere design en zijn fikse afmetingen (50 mm). Meer nog, de Nautica NMX 650 is zelfs een ideale duikpartner wegens waterdicht tot op tweehonderd meter diepte en voorzien van een gekartelde horlogering die slechts in een richting draait en die maakt dat je zowel duiktijden als decompressiestops kunt berekenen. En dan vergeten we nog bijna te vermelden dat de wijzerplaat uiterst goed leesbaar is, zelfs in volle zon of onder water, en dat dankzij de dikke wijzers en mooi glimmende markers. Daar dient nog bij gezegd dat zowel de BFD 101 als de NMX 650 voorzien zijn van een meer dan behoorlijke Japanse kwartsbeweging (Miyota en Citizen). De eerdere Nauticacollecties bewezen het al: het Amerikaanse merk biedt het perfecte compromis tussen sportieve horloges voor strandgangers en technisch hoogstaande uurwerken die vaak onbetaalbaar zijn.

DOOR PATRICK DELAROCHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier