NBA-sterren investeren in voetbalclubs

© getty images
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

LeBron James koestert zijn lucratief aandeel in Liverpool, James Harden investeerde in de MLS-club in Houston en de gepensioneerde Steve Nash vierde onlangs de promotie van Real Mallorca. Waarom eigenlijk?

Het waren ooit geslaagde pogingen. Sporters die, met het pensioen in zicht, in de stad waar ze levende legendes waren een bar met memorabilia openden. Of een steakhouse. Ze gingen hun zaak een paar keer per jaar promoten, lieten een boekhouder de cijfers controleren en hoopten op het einde van de rit iets over te houden. De inkomsten waren peanuts, maar dat waren de investeringen meestal ook. Maar de sterren van nu, zeker in de NBA, verdienen zo veel geld dat ze vermogensbeheerders onder de arm nemen om hun beleggingsportefeuilles maximaal te laten renderen. Of, zoals LeBron James het ooit aan de Wall Street Journal zei: ‘De dag dat ik mijn eerste NBA-match speelde, werd ik een zakenman.’

In april 2011, acht jaar na zijn debuut bij de Cleveland Cavaliers en kort na zijn controversiële overgang naar de Miami Heat, sloegen de basketbalreus en de Amerikaanse eigenaars van Liverpool Football Club de handen in elkaar. In ruil voor een aandeel van 2 procent in zijn ‘favoriete voetbalclub’ kreeg Fenway Sports Group, die de Engelse club sinds 2010 leidde, de wereldwijde marketingrechten van de reus. De waarden van zijn bescheiden aandeeltje werd toen geschat op 5,8 miljoen euro en was volgens ESPN vorig jaar al het vijfvoudige waard.

Steve Nash, in 2005 en 2006 (Phoenix Suns) MVP in de NBA, was in zijn jeugdjaren een voetballiefhebber. Zijn vader werd geboren in Tottenham en Nash droomde van een aandeeltje in de Spurs, maar moest met minder genoegen nemen. Alhoewel. In 2008 kocht de Canadees zich in bij de Vancouver Whitecaps, dat in een kleine competitie uitkwam, drie jaar later startte de club in de Major League Soccer. Kassa! En toen de eigenaars van de Phoenix Suns in 2016 ruim 20 miljoen investeerden in RCD Mallorca, sprong Nash mee op de kar. Een goede investering: in de lente promoveerde het favoriete clubje van Rafael Nadal opnieuw naar de Primera División.

Ook James Harden, 29 jaar en volgend seizoen goed voor 34 miljoen euro bij de Houston Rockets, heeft iets met voetbal. Begin juli was The Beard op uitnodiging van Adidas te gast in het Emirates Stadium van Arsenal, vorige week zat hij in Houston gebiologeerd te kijken naar Real Madrid versus Bayern München, het officiële debuut van Eden Hazard. Tussen zijn twee uitstapjes door had hij een pakketje aandelen gekocht van de eigenaars – onder anderen olympisch bokskampioen Oscar De La Hoya – van Houston Dynamo (MLS), Houston Dash (National Women’s Soccer League) én het BBVA Stadium. Vijf procent, meer niet, van een groep die volgens insiders om en bij de 425 miljoen euro waard is, maar vooral een enorm groeipotentieel heeft. Ook omdat het voetbal de volgende jaren, in de aanloop naar het WK van 2026 – in Canada, Mexico en de Verenigde Staten – verder zal boomen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content