Na een spectaculaire zege tegen Nederland slaagde Tsjechië er vorige zaterdag als eerste in om zich te plaatsen voor de kwartfinales. De ingetogen manier waarop de ervaren coach Karel Brückner daarvan genoot, geeft aan dat hij iemand is die afstand kan nemen van de emoties van het moment. Een ideale gesprekspartner dus om eens de huidige evoluties in het voetbal tegen het licht te houden.

Hoe hoog schat u het Europees kampioenschap in ?

Karel Brückner : “Het is gewoon de afspraak van de Europese voetbaltop. Maar de resultaten die in de voorronde werden behaald, betekenen hier niets. We starten hier allemaal opnieuw vanaf nul. Heel de wereld kijkt toe en dat is voor veel spelers een uitgelezen kans om te tonen wat ze in hun mars hebben. Daarvoor is opperste concentratie nodig. Voor het overige is de eerste ronde een soort competitie, met dat verschil dat je hier na twee of drie partijen uitgeschakeld kan zijn en niet pas na 33 zoals in de nationale competities.”

Is het EK te vergelijken met een WK ?

“Absoluut. Er is volgens mij niet zoveel verschil in wat van de teams wordt verwacht. Zonder afbreuk te willen doen aan de kwaliteiten van teams als Brazilië en Argentinië denk ik dat de Europese teams heel veel kwaliteiten hebben.”

Wie wordt Europees kampioen ?

“Na de eerste ronde is alles mogelijk. Over resultaten kan je alleen spreken na de wedstrijden, niet ervoor. De woorden ‘als’ en ‘indien’ gebruik ik niet graag en zeker niet in het voetbal.”

Hoe schat u de kansen van Tsjechië ?

“Door onze eerste twee wedstrijden te winnen zijn we erin geslaagd om ons te kwalificeren. Dat is het belangrijkste en ondanks die kwalificatie is de volgende match tegen Duitsland onze belangrijkste. Want de Duitsers hebben een vrij goed team en zullen erg gemotiveerd zijn. Wij moeten van onze kant onze sportieve plicht vervullen. Ik weiger verder te kijken dan die partij. We moeten nederig blijven en we mogen nooit vergeten dat je eenzelfde wedstrijd tegen dezelfde tegenstanders twintig keer mag spelen en dat je dan altijd een ander resultaat zal krijgen.”

Wat mogen we nog van Tsjechië verwachten ?

“We willen graag blijven spelen in de stijl die we de jongste jaren hebben ontwikkeld. Dat is belangrijker dan een reeks van 20 ongeslagen wedstrijden neerzetten, zoals we eerder dit jaar deden.”

Uw team met heeft met jongens als Pavel Nedved en Milan Barros enkele supervedetten.

Nedved, Barros en Tomas Rosicky zijn heel getalenteerde spelers, maar ze aarzelen niet om hun mouwen op te stropen om in dienst van het collectief te spelen. Ik moet zeggen dat ik meer nog dan van de goede resultaten onder de indruk ben van de enorme teamspirit in ons team. De laatste twee jaar heeft nog geen enkele speler gevraagd om voor een vriendschappelijke partij even rust te mogen krijgen. Dat zegt veel over de heel positieve ingesteldheid van de jongens met wie ik mag werken.”

Welke trainers hebben u het meest beïnvloed ?

“Ik wil me niet speciaal aan iemand spiegelen. Ik haal mijn ideeën van overal en probeer van iedereen en uit elke situatie iets te leren. Ik krijg ook ideeën als ik naar een jeugdmatch of een training zit te kijken.”

Naar wie keek u op toen u klein was ?

“Eerlijk waar naar niemand. Noch naar spelers, noch naar clubs. Ik groeide op in een klein dorpje en al wat ik had, was een fiets, een bal en veel armoede. Dat was de grootste motivatie om iets te bereiken in het leven.” ( KR)

door Marco Timmer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier