RANKING: 4/8 (FIFA/UEFA) EINDIGDE ALS EERSTE IN GROEP E

PROGRAMMA

9/6 – 18 UUR

NEDERLAND – DENEMARKEN (CHARKOV)

13/6 – 20.45 UUR

NEDERLAND – DUITSLAND (CHARKOV)

17/6 – 20.45 UUR

PORTUGAL – NEDERLAND (CHARKOV)

INFO

Oppervlakte: 41.528 km2²

Aantal inwoners: 16,7 miljoen

Hoofdstad: Amsterdam

Website voetbalbond: www.knvb.nl

Legendes: Faas Wilkes, Johan Cruijff, Marco van Basten, Ruud Gullit

WEETJES

Verdediger John Heitinga lanceerde als eerste Oranje-international zijn eigen app. De EURO2012 app by Heitinga is gratis te downloaden in de App Store.

Nederland staat niet bepaald bekend als het team dat goed omgaat met strafschoppen. In 1996 was het Clarence Seedorf die als enige miste in de kwartfinale tegen Frankrijk. Op het EK van 2000 werden er in de halve finale tegen Italië maar liefst vijf penalty’s (twee in de reguliere speeltijd en drie in de strafschoppenreeks) de nek omgewrongen. Frank de Boer raakte toen tweemaal niet voorbij Francesco Toldo.

TEAMANALYSE

Na de verloren WK-finale (0-1 tegen Spanje) in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg twee jaar geleden slaagde Nederland er snel in om het vizier te richten op Polen en Oekraïne. Oranje overtuigde in groep E en speelde de tegenstanders op een hoopje. De mooiste voorbeelden daarvan waren de gemakkelijke thuiszeges tegen Zweden (4-1), Hongarije (4-0) en voetbaldwerg San Marino (11-0). Het zorgde er zelfs voor dat de ploeg van Bert van Marwijk in augustus de eerste plaats van de FIFA-ranking bezette, zowaar een ongekende luxe voor onze noorderburen. Die hoogconjunctuur was grotendeels te danken aan de ervaring en rust van controlerende middenvelder Mark van Bommel (schoonzoon van de bondscoach), samen met de klasse van Robin van Persie (die zijn beste seizoen ooit beleefde als aanvoerder van Arsenal) en de flitsen van de blessuregevoelige Arjen Robben.

Maar eerder dit jaar werd Nederland geconfronteerd met enkele ernstige waarschuwingen. Een 3-1-nederlaag in Zweden leidde ertoe dat het maximum niet werd behaald in de kwalificatiecampagne. Daarbovenop volgde nog een 3-0-opdoffer vriendschappelijk tegen Duitsland – weliswaar zonder de sterkhouders Van Persie en Robben – en een ongeïnspireerd verloren oefenduel tegen Bulgarije (1-2). Er volgde striemende kritiek vanwege enkele vedetten uit het verleden, waaronder oud-bondscoach Marco van Basten en Ruud Gullit. Ook icoon Johan Cruijff deed zijn duitje in het zakje, door er – terecht – op te wijzen dat Oranje diepte mist in zijn spel als Van Persie en Robben (of Rafael van der Vaart) niet constant de achterlijn durven op te zoeken.

Van Marwijk kiest graag voor een type-elftal, maar zit in de knoop doordat een aantal vaste waarden afgelopen seizoen te weinig in actie kwam. Joris Mathijsen en Dirk Kuijtverkeren in dat geval, maar vooral de situatie van Wesley Sneijder blijft vreemd. Twee jaar geleden was de spelmaker nog samen met Xavi en Iniesta absolute wereldtop. Maar vele kleine letsels, een ferme vormcrisis en aanhoudende meningsverschillen met de verschillende coaches bij Inter leidden tot behoorlijk wat vraagtekens achter zijn naam.

PLUS

Wie wordt de diepe spits? Klaas-Jan Huntelaar, de droge afwerker, of Robin van Persie, de artistieke aanvalsleider? Het is een luxekwestie, maar wel een kwelling voor de Nederlandse bondscoach. Hen samen aan de aftrap brengen kan niet wegens te grote onverenigbaarheid van speelstijl én het verdwijnen van de balans in het elftal.

MIN

Het probleem van de linksachterpositie, nadat uitverkorene Erik Pieters door een scheurtje van een middenvoetsbeentje van zijn rechtervoet noodgedwongen diende af te haken. Jetro Willems lijkt te onervaren, routinier Wilfred Bouma is enkel nog een optie centraal (voor Joris Mathijsen), waardoor middenvelder Stijn Schaars waarschijnlijk moet depanneren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier