Buitenlandse geldschieters hebben voortaan ook de weg naar Nederland gevonden. Vitesse Arnhem kondigde enkele weken geleden vol trots aan dat het wordt overgenomen door een Georgische zakenman. Is door deze overname in Nederland een nieuwe trend geboren en worden onze noorderburen voortaan het doelwit van gewetenloze investeerders uit het oosten?

Het water stond Vitesse de laatste jaren serieus aan de lippen. De club had weinig andere mogelijkheden dan zijn heil te zoeken bij externe partners. De voorbije jaren moest de club fel saneren om een schuldenberg van om en bij de 27 miljoen euro aan te zuiveren. Vitesse kreeg rond de eeuwwisseling niet voor niets de bijnaam FC Hollywood aan de Rijn. Het strooide met peperdure contracten alsof het niets was. Neem daarbij nog eens het financiële avontuur dat de club aanging met de bouw van GelreDome, een megalomaan stadion gebouwd ter ere van Euro 2000, en je weet waar het fout is gelopen. Supporters toonden hun ongenoegen over het falende beleid en daarbij aansluitend de slechte resultaten. Vitesse werd het kneusje van de Nederlandse Eredivisieen moest vorig jaar met een jong (goedkoop) elftal serieus knokken voor het behoud. Maar daar gaat binnenkort verandering in komen, als we de Georgische investeerder Merab Jordania mogen geloven.

Maar waarom kwam de Georgiër met zijn gevolg naar Vitesse, een club met al bij al weinig traditie/ambitie en een serieuze schuldenberg? Waarschijnlijk om dezelfde redenen waarom Maged Samy Lierse heeft opgekocht. (1) Vitesse was een makkelijk doelwit aangezien het in slechte papieren zit. (2) Vitesse was een koopje. Jordania betaalde amper vier miljoen voor de club. (3) Het is al bij al vrij makkelijk om er zijn invloed aan te wenden en ongestoord zijn gang te gaan.

Jordania zou naar verluidt over een vermogen van om en bij het miljard euro beschikken. De Georgiër speelde zelf op het hoogste niveau bij Tbilisi, werd daarna spelersmakelaar en voorzitter van de Georgische voetbalbond. Hij heeft zich al eens voor de rechter moeten verantwoorden omdat hij 15 miljoen euro had verduisterd, maar werd daar nooit voor veroordeeld. Het zijn maar enkele voorbeelden die aantonen dat de bedoelingen van deze man niet zo koosjer zijn als ze op het eerste zicht lijken. Zijn doel is Vitesse opnieuw naar de top in Nederland te brengen. Daarvoor zal hij investeren in jonge talentrijke voetballers om hen later met winst door te verkopen. (Tiens, waar hebben we dat nog gehoord? In Lier?) Verder wil hij ook de accommodatie onder handen nemen en een supermodern jeugdcomplex bouwen. Merk opnieuw de gelijkenis met Samy.

Dat men in Nederland zwicht voor het grote geld uit het oosten is niet verwonderlijk. Harde cijfers leren ons dat de toestand van het Nederlandse voetbal zorgwekkend genoemd mag worden. Maar liefst dertien clubs uit het betaald voetbal bevinden zich in grote financiële nood en staan bij de KNVB onder curatele. Onder hen onder meer Feyenoord, RKC, MVV, NEC en Willem II. Vele Eredivisionisten lijken te moeten boeten voor fouten uit het verleden. Om een voorbeeld te geven: Ajax betaalde Heerenveen 16 miljoen euro voor Miralem Sulejmani, een speler die bij Ajax haast niet van de bank komt. Dat is ongezien in België, waar ondertussen de rotte appels zijn verdwenen en clubs twee keer nadenken voor ze de geldbeugel opentrekken. Qua sportieve resultaten is België Nederland op dit moment aan het bijbenen.

KEVIN SCHAUWAERS, MEERHOUT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content