– Hoofdstad: Amsterdam – Aantal inwoners: 16,7 miljoen – Aangesloten leden: 1.138.860 – FIFA-ranking: 15

TRAINER – Louis van Gaal

Is de eerste wedstrijd tegen Spanje, een herhaling van de finale van vier jaar geleden, al meteen een cruciale?

“Het is in ieder geval een zware openingsmatch, in een moeilijke en sterke groep. Spanje is nog altijd de wereldkampioen en speelde een goede kwalificatiecampagne (20 op 24, nvdr), zodat we meteen onze mogelijkheden zullen kunnen inschatten. Verliezen is nog niet meteen een ramp, het enige wat telt, is kwalificatie voor de volgende ronde, want in onze groep kunnen – en zullen wellicht – alle ploegen punten verliezen. Chili heeft een heel sterke ploeg en speelt het soort voetbal waar ik van hou. In onze laatste drie ontmoetingen met Australië hebben we geen enkele keer gewonnen, dus wordt dat óók een moeilijke wedstrijd.”

Nochtans verwacht de Nederlandse voetbalbond een plaats in de halve finale. Vindt u dat realistisch?

“Dat is een heel hoog verwachtingspatroon! Volgens mij zijn er acht tot tien teams beter dan wij. We staan al een tijdje niet meer in de top tien van de FIFA-ranking, wat dus wil zeggen dat we niet meer tot de favorieten behoren. We geven heel wat nieuwe spelers een kans, waarbij fitheid en vorm de belangrijkste selectiecriteria waren. In zulke weersomstandigheden en na een lang en slopend seizoen zullen die twee parameters ons resultaat bepalen, nog méér dan ervaring. Ik geef ons twintig procent kans om de kwartfinale te halen.

“Voor mij is Brazilië dé favoriet, zeker nadat ik ze op de Confederations Cup aan het werk zag. Traag gestart, maar ze werden elke wedstrijd beter. En: ze spelen in eigen land, in weersomstandigheden die ze gewend zijn, gesteund door hun schitterende supporters. Daardoor zijn ze de grote kanshebbers, al kunnen Argentinië, Duitsland en Spanje ook wereldkampioen worden.”

Zullen de klimatologische omstandigheden en de grote afstanden tussen de speelsteden een grotere invloed hebben dan tijdens de vorige wereldbekers?

“Absoluut. Voor de loting werd er amper over de mogelijke tegenstanders gesproken, des te meer over de weersomstandigheden. Gelukkig starten we het toernooi niet in het warmste deel van Brazilië en zijn de reisafstanden vanuit ons basiskamp in Rio de Janeiro beperkt. Heel belangrijk, want doordat we minder moeten reizen, zullen mijn spelers na de wedstrijden sneller kunnen herstellen.”

VEDETTE – Arjen Robben

Wist je dat…

… hij met al zijn jeugdteams van FC Groningen kampioen speelde?

… hij al op zijn zestiende mocht debuteren onder Jan van Dijk bij FC Groningen? Alleen Patrick Ax deed ooit beter.

… hij vanaf zijn dertiende deel uitmaakte van de nationale selecties?

… hij moest kiezen tussen tennis en voetbal, maar koos voor dat laatste wegens de grotere doorbreekmogelijkheden?

… hij nog turntrainingen kreeg van zijn moeder Marjo, om zijn lenigheid te bevorderen? Zus Vivian streed nog mee om de nationale titels.

… hij zich op school kroonde tot schaak-, dam- en volleybalkampioen?

… hij bij PSV, door het kneedwerk van Guus Hiddink, Fred Rutten – die na elke training een kwartier werkte aan zijn eerste balaanname – en Erwin Koeman, van scholier een echte man werd?

… hij bij het begin van het seizoen 2003/04 een goedaardige tumor uit een testikel liet verwijderen?

… hij op het veld een heel brutaal en vervelend baasje is, maar naast het terrein een rustige familieman blijkt?

… hij kampioen werd in vier verschillende landen: Nederland (PSV), Engeland (Chelsea), Spanje (Real Madrid) en Duitsland (Bayern München)?

“In onze laatste drie ontmoetingen met Australië hebben we geen enkele keer gewonnen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier