Kan Real Madrid zijn 32ste titel halen?

Volgend weekend gaat de nieuwe competitie van start. Uiteraard is Real Madrid een van de grote kandidaten om zichzelf als titelhouder op te volgen. Het team van de Duitse coach Bernd Schuster onderging immers weinig wijzigingen. Lange tijd werd gedacht dat Cristiano Ronaldo en Manchester United uiteindelijk toch zouden bezwijken voor de vele miljoenen die Real bereid was om op tafel te leggen, maar de Portugese supervedette blijft minstens nog één seizoen bij de Mancunians. Wellicht zal Rafael van der Vaart, voor wie de Spaanse landskampioen 13 miljoen euro neertelde, de enige inkomende transfer zijn.

De international voegt zich bij de Nederlandse kolonie die in Madrid al bestaat uit Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder, Arjen Robben en Royston Drenthe. Dat moet zijn integratie vergemakkelijken, net als het feit dat Van der Vaart eigenlijk een halve Spanjaard is, aangezien zijn moeder Lolita Garcia van Spaanse afkomst is. Met haar man Raymond van der Vaart leefde ze lange tijd op een camping met stacaravans in de buurt van Amsterdam. Voor de Spaanse pers was dat gegeven natuurlijk een mooie kluif, naast het aspect dat Van der Vaart getrouwd is met de bloedmooie actrice Sylvie Meis. Als (foto)model won zij al verschillende schoonheidswedstrijden en werd ze vorig seizoen onder meer ook verkozen tot Miss Bundesliga, toen haar echtgenoot nog bij Hamburger SV voetbalde.

De Madrileense journalisten waren aangenaam verrast toen ze bij zijn officiële voorstelling Van der Vaart in het Spaans hoorden antwoorden, terwijl voorzitter Ramón Calderón hem nochtans had verwelkomd in het Engels.

Bij Real zal de Nederlandse middenvelder samen met Guti en Sneijder de lijnen moeten uitzetten, maar verwacht wordt dat hij toch ook regelmatig zijn goaltje zal meepikken. Dat gebeurde trouwens al in het Colombiaanse Santa Fe in de eerste oefenwedstrijd die hij met de Koninklijke speelde. “De trainer moet maar beslissen of ik samen met Guti en Wesley in de ploeg kan staan”, verklaarde hij. “Daarom ben ik blij dat de knieblessure van Wesley niet te ernstig is.”

Van der Vaart steekt niet onder stoelen of banken dat hij naar Madrid kwam om prijzen te pakken. “Ik weet dat het veroveren van een tiende Champions Leaguetitel het hoofddoel is van de club. Dat is bij mij niet anders.”

De middenvelder, die op zijn zeventiende debuteerde in het eerste van Ajax en amper een jaar later bij Oranje, werd al op zijn twintigste aanvoerder van de Amsterdammers. Een verkiezing tot beste Europese jongere haalde Van der Vaart al. Bovendien is hij na twee jaar Hamburg nog altijd maar 25. Real Madrid moet normaal dus van zijn beste jaren kunnen profiteren.

Arouna Koné, de 24-jarige Ivoriaanse spits van FC Sevilla, liep vorige woensdag in een interland een zware blessure op aan de kruisbanden en de meniscus van zijn linkerknie. Het seizoen zou al over kunnen zijn. FC Sevilla nam Kone, die ooit aan de slag was bij Lierse, vorig jaar voor 12 miljoen euro over van PSV.

Een knotsgekke terugwedstrijd voor de supercup tussen Real Madrid en Valencia vorige zondag eindigde op 4-2, onder andere na rood voor Van der Vaart en Van Nistelrooy. De beker gaat dus naar kampioen Real Madrid.

Jurgen Colin, een 27-jarige verdediger die vorig seizoen nog aan de slag was bij Ajax, tekende een contract bij Gijon, een van de ploegen die naar de Liga gepromoveerd zijn. Colin kreeg zijn opleiding bij PSV en werd in 2002 ook zes maanden uitgeleend aan Genk met wie hij de titel vierde. Vervolgens speelde hij voor NAC, opnieuw PSV, Norwich en Ajax.

Marcos Senna (32), wiens contract bij Villarreal nog liep tot 2010, tekende voor nog een seizoen langer tegen betere voorwaarden. Clubs die hem vroeger dan 2011 willen weghalen, moeten rekening houden met een forse opstapclausule: 100 miljoen euro.

José Mari (29), de spits van Betis Sevilla, liep een enkelblessure op en zal de start van de competitie missen.

Solidariteit: het Spaanse voetbal overweegt om een solidariteitsactie op te zetten voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash op het vliegveld van Madrid. In die context annuleerde Málaga vorige week ook het geplande oefenduel tegen Las Palmas. Het team zou immers via de luchthaven van Barajas naar de Canarische Eilanden hebben moeten vliegen.

Silvio Proto (23) staat straks misschien bij Murcia onder de lat. De ploeg die wordt getraind door de vroegere Spaanse bondscoach Javier Clemente en die naar Segunda División is gezakt, zou interesse hebben om de doelman van Anderlecht te huren.

Bojan Krkic (17) zal een vijfjarig contract ondertekenen bij Barcelona op de dag van zijn 18de verjaardag. Dat is dus… morgen, aangezien hij werd geboren op 28 augustus 1990.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier