Met Bart Van den Eede legde Westerlo voor drie jaar de balvaste spits vast die het zocht. Van den Eede komt van het Nederlandse NEC, dat hem huurde van NAC en waar hij een door blessures bemoeilijkt seizoen kende. NEC zoekt een jonger, wat beweeglijker type en wenste Van den Eede daarom na zijn aflopend contract niet langer te behouden.

Van november tot half maart was hij uitgeschakeld met een blessure aan de hak, waar een stuk bot is weggehaald dat achter de achillespees zat. “Daardoor”, zegt Ron de Groot, zijn trainer aldaar, “is hij anders gaan lopen, met blessures aan de hamstrings en rugklachten als gevolg. Maar sinds half maart is hij fit.”

Honderd procent fit, zegt Van den Eede. “Ik heb de nodige testen laten doen om mijzelf de zekerheid te geven en volgens verschillende doktoren was mijn blessure gewoon iets vervelends dat tijd nodig heeft. Ik heb de laatste twee maanden de groepstrainingen zonder problemen kunnen hervatten.”

En spelen. “De keren dat hij speelde, ook vóór zijn blessure,” zegt Ron de Groot, “was hij kopbalsterk, balvast en scoorde hij makkelijk. Hij is zeker van waarde geweest voor ons : als je van de eigen helft speelde, kon hij de bal vasthouden en anderen laten bijsluiten.”

NEC speelde doorgaans met een aanvaller in de rug van Van den Eede en twee flanken. “Mannen met power, snelheid, een dribbel en dan voorzetten blind voor de goal : zo heb ik ze het liefst”, zegt de speler. “Maar doordat hij een tijd niets heeft gedaan, zijn er wel wat kilo’s bijgekomen”, stelt De Groot vast. “Het is een levensgenieter, maar ook iemand die werkt als het moet. Hij zal in de zomerstop wel doortrainen.” Klopt, zegt Bart Van den Eede. “Op een gegeven moment was er wel een kilo of vier bijgekomen en nu zou er om aan mijn competitiegewicht te zitten nog een kilo of twee af mogen. Dus dat wordt deze keer geen vakantie voor mij, dat kan ik me niet permitteren. Ik zal, omdat ik zolang stil lag, in elk geval geen last hebben van vermoeidheid.”

Hij zal met plezier trainen. “Met de kleinste van mijn drie kinderen is het afgelopen jaar op haar zes maanden kantje boord geweest, we waren het bijna kwijt. Twee, drie maanden ben ik elke dag 450 kilometer – enkel ! – van Nijmegen naar het ziekenhuis in Hamme gereden en ik heb geen enkele training gemist. Dan relativeer je wel een en ander, dus mij zal je niet horen zagen als er weer eens getraind moet worden.”

In Westerlo zal Van den Eede als aflossingspunt fungeren voor een snelle spits. Met de daarbij genoemde Dieter Dekelver was de club afgelopen weekend nog niet rond.

RDG

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier