Afgelopen zondag maakten Zulte Waregem en Bart De Roover (43) een einde aan hun samenwerking. Op menselijk vlak bestond er geen enkel probleem tussen de clubleiding, de spelersgroep en de coach. Die laatste is immers een rustige en bescheiden man, altijd correct in de omgang. De ex-verdediger heeft zich ook steevast honderd procent ingezet, maar slaagde er niet in om sportief de zaken naar zijn hand te zetten. Voorzitter Willy Naessens en algemeen manager Vincent Mannaert deden er alles aan om De Roover te helpen, maar kwamen zondag tot de conclusie dat alleen een ontslag de trainer uit zijn lijden kon verlossen. Onder De Roovers leiding haalde Zulte Waregem amper twaalf punten uit evenveel wedstrijden. Het staat op een teleurstellende twaalfde plaats.

De voortekenen waren er. Zulte Waregem speelde de afgelopen weken tragisch slecht, er was veel gelatenheid, geen duidelijk tactisch plan, geen teamspirit en de solidariteit was weg. Met twee op vijftien, het dalende spelniveau van de ploeg en de verontrustende signalen moest er ingegrepen worden om aan de neerwaartse spiraal een einde te maken.

Van De Roover werd verwacht dat hij strakke lijnen zou trekken en de touwtjes zelf in handen zou nemen. Maar de ex-trainer van Red Star Waasland ging er veeleer van uit dat zijn spelersgroep zichzelf corrigeerde, wat een gedeelte van de malaise ook verklaart. Hij wou altijd zalven, durfde niet te slaan en ondervond problemen bij het motiveren van bepaalde jongens. De hiërarchie in de multiculturele kern is niet echt duidelijk: er zijn geen persoonlijkheden meer zoals voorheen Stefan Leleu en Tjörven De Brul die heel naturel het leiderschap naar zich toe trokken. Dat afgelopen weekend Habib Habibou (niet eens op het wedstrijdblad), Teddy Chevalier en Khaleem Hyland op een (tijdelijk) zijspoor werden geschoven wegens hun onprofessioneel gedrag, was veelzeggend.

De druk op de schouders van De Roover, die innerlijk afzag maar dat niet toonde aan de buitenwereld, was te groot. Na het vertrek van zijn voorganger Francky Dury was er nood aan een even harde hand. De spelersgroep blijkt immers niet rijp genoeg om te kunnen omgaan met de vrijheid en de verantwoordelijkheid die hij kreeg. Het moet een les zijn voor de clubleiding bij de zoektocht naar een nieuwe coach. Dat is bij voorkeur een ervaren man die de jonge en kwalitatief goede kern van Zulte Waregem met de voeten op de grond kan plaatsen.

door frédéric vanheule

De Roover wou altijd zalven, hij durfde niet te slaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier