Vanwege de teleurstellende resultaten en de onrust die daardoor ontstond rond de club en bij de fans nam de 38-jarige Rini Coolen vorige week woensdag ontslag bij de Tukkers. De negatieve sfeer heeft naar zijn mening een slechte invloed op de prestaties van de selectie. Met zijn stap terug wil Coolen een bijdrage leveren aan een mogelijk herstel van de club. De spreekwoordelijke druppel werd geleverd bij het uitduel tegen Sparta door een spandoek met de tekst ‘Rini Rot Op’. Het vertolkte de niets verhullende mening van de supporters. Assistent Jan van Staa neemt tijdelijk over en zal daarbij worden geassisteerd door hoofd opleiding en oud-speler Erik ten Hag.

Midden 2004 nam Coolen het in Enschede over van René Vandereycken, die hem zelf als opvolger had voorgedragen. De voormalige assistent-trainer tekende toen een contract tot 2007. Na een desastreuze start kende FC Twente een geweldige tweede seizoenshelft in 2005. Europees voetbal werd slechts op het nippertje gemist. Het deed de verwachtingen tot grote hoogte stijgen. Bij de ploegvoorstelling werd gesteld dat FC Twente bij de top zeven zou gaan spelen. Verder zou de stadioncapaciteit worden uitgebreid van dertienduizend naar negentienduizend plaatsen. Vandaar dat de zwakke prestaties op het veld bijzonder ongelegen kwamen.

De aanhoudende slechte resultaten veroorzaakten een negatieve sfeer in de spelersgroep. Ze waren een van de argumenten van Coolen om weg te gaan. Drie weken geleden kwam het op training tot een gevecht tussen Blaise N’Kufo en Daniël Majstorovic. Laatstgenoemde mocht vertrekken en verhuisde naar FC Basel. Niet alleen de lamentabele positie in het klassement doet pijn, ook het gegeven dat Heracles – een ploeg uit de streek – beter presteert, zorgt voor ontgoocheling. Zeker omdat die club met nog niet de helft van het budget van FC Twente moet werken.

Tijdens de winterstop werd Anatoli Gerk (Anderlecht) binnengehaald, maar de Russische spits – die een contract tot 2008 kreeg – viel al bij zijn tweede wedstrijd geblesseerd uit met een scheur in de rechterhamstring.

Uitslagen kwartfinales Gatorade Cup : AZ-MVV 4-0, Helmond Sport-Roda JC 0-2, FC Groningen-PSV 2-3, Heerenveen-Ajax 0-3. Loting halve finales (op 21, 22 of 23 maart) : Ajax-Roda JC, PSV-AZ. Finale op 7 mei in De Kuip.

Stijn Vreven (32), verbannen bij Vitesse, verhuist tot 2007 naar het Cypriotische Omonia Nicosia.

Maarten Martens (21) scheurde op training de buitenband van zijn linkerknie en is minstens drie maanden out. Het seizoen van de RKC-middenvelder zit er meteen op.

Jaap Stam (33, AC Milan) bereikte met Ajax een akkoord over een tweejarig contract, dat ingaat vanaf 1 juli. Zijn keuze is mede ingegeven door familiale redenen. Ook Kenneth Perez (31, AZ) trekt op het einde van het seizoen naar Amsterdam. De Deense international tekende voor drie seizoenen.

Joe Keenan (23, ex-Westerlo) wordt door Willem II tot het einde van het seizoen geleend bij Chesea.

ADO Den Haag voegde met Angelo Martha (23, MVV) een verdediger toe aan de selectie. De Amerikaanse verdediger Corry Gibbs (26) en de Tsjechische doelman Jaroslav Drobny (26) worden gehuurd van Feyenoord en Fulham.

Heerenveen huurt spits Mark de Vries (30) voor de rest van het seizoen van Leicester City. Er werd ook een koopoptie bedongen.

AZ en Martijn Meerdink vonden elkaar in een nieuw contract. De aanvaller blijft tot 2010 in Alkmaar voetballen.

Drazen Brncic (34, ex-Charleroi, tot 2007) en Alexandre Bryssinck (24, ex-La Louvière, tot 2010) blijven nog wat langer verbonden aan MVV.

VOLGENDE SPEELDAG

7/02 Sparta – Groningen, RBC – AZ 8/02 Ajax – Willem II, NEC – Feyenoord, Vitesse – Twente, Utrecht – PSV, Roda – RKC, Heracles – Heerenveen, Den Haag – NAC

TOPSCHUTTERS

1. Huntelaar (Heerenveen/Ajax) 18 goals ; 2. Arveladze (AZ) 17 goals ; 3. Kuijt (Feyenoord) 16 goals ; 4. Hoogendorp (RKC), Farfán (PSV) 12 goals.

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier