In Korea schiet deze week het WK voor spelers onder de zeventien jaar uit de startblokken, mét ons land. Opvallende vaststelling : in de Belgische selectie zitten liefst negen spelers van Racing Genk.

Op 30 september 1964 wonnen de Rode Duivels de negenennegentigste ‘derby der Lage Landen’ met een elftal dat na de rust integraal bestond uit Anderlechtspelers. Uniek voorlopig, maar als de huidige selectie van de nationale ploeg min-17 een goede voorspeller is, dan zou Racing Genk de komende generaties op zijn minst aardig in de buurt kunnen komen.

Voorlopig zijn ze dus máár met negen, maar de Genkse beloftecoach Ronny Van Geneugden is niet van plan om op zijn lauweren te gaan rusten. “Voor ons is dit zeker een vorm van erkenning. Het is het resultaat van een project dat vijf jaar geleden is opgestart onder impuls van Jos Vaessen. Onze ambitie was toen om de beste Belgische jeugdopleiding uit te bouwen en ik denk dat we daar ondertussen in geslaagd zijn. Cruciaal daarin was het aantrekken van praktijkbekwame trainers en een agressieve wervingspolitiek.”

Van Geneugden geeft dus grif toe dat Genk de betere jeugdspelers wegplukt bij andere clubs, maar wil dat gegeven ook nuanceren. “Onze jeugdwerking is ondertussen een visitekaartje geworden. Spelers willen gewoon graag voor onze club komen spelen. Als ik naar de selectie van de nationale ploeg kijk, dan zit daar één speler bij die we echt hebben weggehaald. Dimitri Daeseleire(zie kader, nvdr) viel ons bij Lierse op en die hebben we daar ook weggeplukt. Al de andere spelers waren zelf vragende partij om bij ons aan de slag te gaan. Blijkbaar speelt er een soort mond-tot-mondreclame bij jeugdspelers. Christophe Yabre, een spelertje van Zulte Waregem dat in de belangstelling stond van heel veel topploegen, koos onlangs nog voor onze opleiding. Het vooruitzicht op speelminuten in het eerste elftal geeft de doorslag. Met Hugo Broos hebben we een trainer die helemaal achter dit project staat.”

Genk kiest voor een analytische trainingsinhoud. Dat betekent dat specifieke technische vaardigheden geïsoleerd worden aangeleerd. “Daarbij is het belangrijk dat je trainers hebt die de technieken zelf kunnen demonstreren”, zegt Van Geneugden. “Jonge spelers leren vooral met hun ogen.” Een andere pijler van de Genkse opleiding is de ‘soccerbase’, een databank waarin de club alle mogelijke informatie over zijn spelers bijhoudt. Van Geneugden verklaart : “Uit de soccerbase halen we een schat aan informatie. Werkelijk alles vind je erin terug. Lichaamskenmerken, schoolresultaten, traningsprestaties … Ook de verschillende doelstellingen per jaar staan er volledig in uitgeschreven. Dat systeem gebruiken we van de duiveltjes tot en met de A-kern.”

De Genkse opleiding benadert de perfectie, maar om die echt te bereiken moet nog een aantal stappen worden gezet. Van Geneugden : “In de eerste plaats zijn er nog praktische obstakels. Zo moet er absoluut nog een synthetisch veld komen. Bovendien focussen we ons nu op de zogenaamde postformatie. Een jeugdspeler is op zijn achttiende geen afgewerkt product. De juiste postformatie moet een jeugdspeler in staat stellen om vlot de overgang naar het eerste elftal te maken. Ook in die fase van de opleiding willen we toonaangevend worden in België. Daarom zijn we nu die specifieke begeleiding met een heel aantal mensen aan het uitschrijven.”

Hazard bepalend

“Het is nooit eerder voorgevallen dat zoveel spelers uit één en dezelfde club komen”, geeft bondscoach Marc Van Geersom aan. “Nochtans selecteerden wij enkel en alleen op basis van kwaliteiten. Daarom is het absoluut de verdienste van Genk dat zoveel van hun spelertjes de nationale ploeg halen.”

Dat er geen spelers van Anderlecht in de selectie zitten en wel eentje van vierdeklasser RFC Meux, dat verklaart Van Geersom door een vreemde samenloop van omstandigheden. “Op het afgelopen EK zaten er in deze groep nog drie Anderlechtpelers. Normaal gezien was Niels Ringoot er ook nu bij geweest, maar een blessure houdt hem uit de selectie. De andere twee (Cedric Ciza en Guillaume Clinckemaillie, nvdr) zijn niet opgeroepen voor het WK. Bryan Delvigne, die dit seizoen bij Meux speelt, kwam vorig jaar nog uit voor Standard. Hij kreeg problemen bij de club en koos er daarom voor om in de vierde klasse te gaan spelen. Voor ons is dat echter geen reden om hem te laten vallen.”

Ondanks het overwicht van Genkspelers in de selectie, speelt de absolute uitblinker van deze groep niet in Limburg, maar wel in Frankrijk bij Lille. Zijn naam : Eden Hazard. Marc Van Geersom erkent het talent van zijn sterspeler : “Ik denk dat ons succes in Korea in grote mate zal afhangen van de prestaties van Eden. Hij is snel, heeft een goede pass en een uitstekende dribbel.” Succesvol is de campagne pas als Begië door de groepsfase raakt, vindt Van Geersom. “In een groep met Tadzjikistan, Tunesië en de Verenigde Staten moeten we ons kunnen plaatsen. Daarna ben je afhankelijk van het formaat van de tegenstander. In onze groep is vooral de VS niet te onderschatten. Voetbal wordt er almaar populairder. Op uitnodiging van een managementbureau hebben ze een Europese tournee afgewerkt waarbij ze wonnen van de beloften van Cercle Brugge en van hun Duitse leeftijdsgenoten. Graag hadden ze ook tegen ons gespeeld, maar dat leek ons gezien de loting niet opportuun. Wel hebben we de kans gehad om onze zwaarste tegenstander uitgebreid te scouten.” S

Door Jan-Pieter de Vlieger

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content