Wat zijn Almeria, Murcia en Valladolid waard ?

Net als de Italiaanse Serie A hervat de competitie in de Spaanse Primera División komend weekend. Met de stadsderby tussen Real en Atlético Madrid staat er al meteen een mooie seizoensopener op het programma. Maar net als de voorgaande jaren zetten de drie promovendi straks een stap in het onbekende. Twee onder hen, Real Murcia en Real Valladolid, trokken naar ons land tijdens de voorbereiding.

Beide teams vieren hun terugkeer op het hoogste niveau, want zowel Murcia en Valladolid degradeerden in de zomer van 2004 naar de Segunda División. Murcia, de oud-werkgever van Marc Van Britsom, haalde met de Uruguayaanse doelman Fabian Carini (ex-Standard) een oude bekende in huis, maar het is lang niet zeker dat hij ook als titularis onder de lat zal plaatsnemen. In aanvallend opzicht wordt er gerekend op de Zweed Henk Goitom, die zich vorig seizoen in de meest gunstige zin liet opmerken bij de buren van Ciudad de Murcia. Anderzijds verloor de partnerclub van FCV Dender met middenvelder Pedro León (20), die naar Levante verhuisde, een van zijn grootste talenten.

Real Valladolid trekt dan weer de kaart van de continuïteit. De Franse goalie Ludovic Butelle werd weggehaald bij Valencia en middenvelder Vivar Dorado overgenomen van Getafe. Maar het bestuur wreef zich in de handen, door het feit dat topschutter Victor (goed voor negentien doelpunten vorig seizoen) en de fysiek sterke Llorente (17 treffers) konden worden behouden.

Almeria, een stad in Andalusië, in het zuiden van Spanje, mag zich voor het eerst sinds de jaren zeventig weer opmaken voor eersteklassevoetbal. Toen slaagde AD (Agrupación Deportiva) Almeria erin zich twee seizoenen te handhaven op het hoogste niveau. Maar ondertussen bestaat die vereniging al lang niet meer. Haar plaats werd ingenomen door UD (Unión Deportivo) Almeria, een van de jongste clubs, want pas opgericht in 1989 maar sinds 2001 de vrucht van een fusie tussen Almeria CF en Club Polideportivo Almeria, de opvolger van AD Almeria. Met de amper 35-jarige Unai Emery tellen ze ook de jongste trainer van de reeks. Om het behoud te helpen verzekeren, wordt gerekend op de routine van Aitor Lopez Rekarte en Juanito, die werden overgenomen van Real Sociedad. Het is trouwens van het seizoen 2000/01 geleden dat drie promovendi zich samen konden handhaven.

FC Sevilla stelde de Supercup veilig, via 3-5-winst bij kampioen Real Madrid.

FC Sevilla had in de derde voorronde van de Champions League met het bij Anderlecht wel bekende AEK Athene een gevaarlijke tegenstander geloot. Maar de ploeg van Ivica Dragutinovic verzekerde zich via een 2-0-zege met goals van Luis Fabiano en Frédéric Kanouté van een mooie uitgangspositie.

Juan Román Riquelme, die de laatste zes maanden was uitgeleend aan Boca Juniors, keerde ondertussen terug bij Villarreal. De Argentijnse club is immers niet in staat om de 10 miljoen euro te betalen die de club voor een definitieve transfer vraagt. Omdat de spelverdeler echter nog altijd niet door één deur kan met de Chileense coach Manuel Pellegrini valt niet uit te sluiten dat hij opnieuw zal worden uitgeleend aan Boca Juniors.

Dady, die vorig seizoen als spits van Belenenses tweede werd in de Portugese topschuttersstand, stapt voor drie miljoen euro over naar Osasuna. Of dat betekent dat de club uit Pamlona de optie op Milan Jovanovic (Standard) definitief heeft opgegeven, is echter nog niet duidelijk.

Maxi Lopez, de Argentijnse spits die vorig seizoen door Barcelona was uitgeleend aan Mallorca, werd nu verkocht aan FC Moskou.

Mariano Barbosa, de Argentijnse doelman van Villarreal, werd getransfereerd naar Recreativo Huelva. Daar tekende hij voor één seizoen met optie op drie bijkomende seizoenen.

Luis Aragonés riep vier nieuwe spelers op voor de oefeninterland die de Spaanse nationale ploeg vanavond in Griekenland speelt : de verdedigers Pablo Ibáñez en Miguel Pernia van Atlético Madrid, Juanito, een verdediger van Betis en Luis García, de middenvelder van Espanyol. Valencia is hofleverancier, want het vaardigt met David Albelda, Carlos Marchena, Joaquin, Miguel Angulo, David Silva en David Villa liefst zes spelers af naar de nationale ploeg. Carles Puyol en Javi Navarro moesten forfait geven, Raúl werd opnieuw niet geselecteerd.

Emerson, die in 2006 overstapte van Juventus naar Real Madrid, wil al weg. De Braziliaanse verdedigende middenvelder zou graag aan de slag gaan bij AC Milan.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier