Waar zitten de Engelse trainers?

Een nieuwe vaststelling is het zeker niet, maar het blijft wel een opvallend gegeven: het aantal Engelse trainers in de Premier League daalt met de jaren. De balans is mager, met slechts zes clubs die worden geleid door een Engelse manager. Een Italiaan ( Carlo Ancelotti) bij Chelsea, een Fransman ( Arsène Wenger) bij Arsenal, een Spanjaard ( Rafa Benítez) bij Liverpool en een Schot ( SirAlex Ferguson) bij Manchester United. Het is duidelijk dat de topclubs in handen zijn van buitenlanders.

Dit gegeven is echter totaal geen toeval. De laatste kwarteeuw slaagden slechts twee Engelse coaches erin om een hoofdprijs te halen: Howard Wilkinson in 1992 met Leeds en Howard Kendall in 1985 met Everton. Bobby Robson was trouwens de enige die sinds de start van de Champions League in 1993 aan het hoofd stond van een team. Hij leidde Newcastle in 2002 en 2003 op het kampioenenbal. Zelfs bij de Engelse voetbalbond wordt er geen rekening meer gehouden met het aanstellen van een landgenoot als bondscoach. Behalve het teleurstellende optreden van Steve McClaren (vijftien maanden tussen 2006 en 2007) wordt de nationale ploeg al sinds 2001 geleid door een buitenlander. Eerst vijf jaar de Zweed Sven-Göran Eriksson, sinds 2007 de Italiaan Fabio Capello.

Enkele oud-internationals begonnen veelbelovend, maar leerden ondertussen ook de keerzijde van de medaille kennen. Gareth Southgate is werkloos, terwijl Paul Ince en Tony Adams weinig geluk kenden. Alan Shearer keerde dan weer, na een mislukt avontuur bij zijn Newcastle, terug naar zijn functie van analist op de BBC.

Ook in de Championship, de Engelse tweede klasse, doen slechts 11 van de 24 teams een beroep op een Engelse coach. Trevor Brooking, directeur ontwikkeling van de FA, kent de oorzaak. “Het is onze prioriteit om de trainers te coachen. Maar de Engelsen verkiezen de resultaten boven het perfectioneren van de technische vaardigheden van de jongeren. Onze achterstand in vergelijking met de ons omringende Europese topcompetities wordt er alleen maar groter op.”

Man. Unitedmiddenvelder Paul Scholes (35) maakte zijn 100e doelpunt (in 438 duels) in de Premier League. Spits Michael Owen (30) staat de rest van het seizoen aan de kant door een hamstringletsel. Middenvelder Owen Har-greaves (29), sinds september 2008 out door verschillende knieblessures, speelde met de invallers tegen City.

Het fel geplaagde Portsmouth behoudt nog altijd de kans om het tot dusverre dramatisch verlopende seizoen van enige glans te voorzien. Pompeyplaatste zich voor de halve finale van de FA Cup, na 2-0-winst tegen Birmingham City. Aruna Dindane (ex-Anderlecht) bleef op de bank, Anthony Vanden Borre zat niet in de selectie van Avram Grant. Fulham en Tottenham spelen een replay, na 0-0. Chelsea (2-0 tegen Stoke City) en Aston Villa (2-4 bij Reading) plaatsten zich ook.

De Engelse nationale ploeg boekte tegen Egypte zijn 500e internationale zege. Het team van bondscoach Fabio Capello speelde voor 80.602 toeschouwers op Stamford Bridge – zonder de geblesseerden Rio Ferdinand, Glen Johnson en de depressieve Ashley Cole – een zwakke helft. Het waren de invallers Peter Crouch (tweemaal) en Kevin Wright-Phillips die een 0-1-achterstand ombogen tot 3-1-winst. Steven Gerrard was aanvoerder. Capello verwacht van zijn selectie onbesproken gedrag in de aanloop naar het WK.

Stoke Cityverdediger Ryan Shawcross (22, ex-Antwerp), die deel uitmaakte van de selectie van Engeland, kreeg drie duels schorsing van de FA vanwege zijn drieste tackle op Aaron Ramsey (Arsenal), die zijn scheen- en kuitbeen brak.

Chelseadoelman Petr Cech (27) werd in Tsjechië verkozen tot Voetballer van het Jaar 2009, voor Milan Baros (Galatasaray) en Ja-roslav Plasil (Bordeaux). De Portugese rechtsachter José Bosingwa (27) is de rest van het seizoen out door een knieblessure en mist ook het WK.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier