De jaren zeventig uit de F1 komen op het witte doek.

Er zijn hoogdagen op komst voor de oudere formule 1-fanaten die in de jaren zeventig verliefd werden op de sport. Na de uitstekende documentaire/film over de Braziliaan Ayrton Senna wordt het witte doek straks immers gevuld met verhalen uit de meest heroïsche periode van de koninginnenklasse. Films die de seizoenen 1973 en 1976 zullen belichten. Het wordt geen romantisch verhaal waarin de adonis toevallig F1-coureur is en luistert naar de naam Bobby Deerfield.

In de paddock wordt zelfs verteld dat Bernie Ecclestone die prent uit 1977 zo’n gedrocht vond dat hij besliste om nooit nog een film over de formule 1 toe te laten als het scenario niet naar zijn zin was. In het begin van de jaren 2000 onderhandelde hij even met de Amerikaanse acteur Sylvester Stallone over een F1-film, maar uiteindelijk haakte Bernie af omdat hij geen vertrouwen had in het project. Driven ging dus niet over formule 1 maar over Indycar en de prent is inderdaad niet om aan te zien.

Deze keer zegde de grote baas dus wel toe. De Amerikaanse topregisseur Ron Howard ( Apollo 13, Backdraft) is al volop bezig met de opnames van Rush. De film komt volgend jaar in de zaal. Het gaat over de rivaliteit tussen Niki Lauda en James Hunt in het dramatische seizoen 1976: de Oostenrijker die op de Nürburgring bijna dood brandt, dan als een feniks terugkeert en uiteindelijk met een punt verschil door Hunt wordt geklopt in de titelstrijd omdat hij in de zondvloed van het Japanse Fuji (laatste en beslissende race) opgeeft.

De eerste beelden laten het beste beloven. Howard laat zich duidelijk adviseren door F1-kenners die de periode meemaakten: de machines zien er tot in het kleinste detail uit als destijds. Zelfs de helmen van de coureurs zijn niet te onderscheiden van de originele exemplaren. Een wakkere F1-fanaat, die stiekem tussen de bomen van de Nürburgring mee ging filmen, postte onlangs de opnames van Lauda’s crash op YouTube. Het oog voor detail van Howard is haast bangelijk: de Porsche van de brandweer lijkt dezelfde als in 1976, en iedere beweging van de coureurs die er als eersten bij waren om Lauda uit de brandhaard te sleuren, is precies als 36 jaar geleden. Inderdaad: om naar uit te kijken, ook voor wie de jaren zeventig in de formule 1 niet meemaakte.

Ondertussen staan al twee nieuwe projecten op stapel: de Amerikaanse cineast Bill Pohland bereidt een film voor over de voor F1 zeer ongewone vriendschap tussen Jackie Stewart en diens teamgenoot François Cevert, die samen reden bij Tyrrell van 1971 tot 1973, tot de Fransman verongelukte in Watkins Glen. Tot slot is Roman Polanski bezig aan een remastering van zijn Weekend of a Champion, een documentaire waarin hij Stewart in Monaco 1971 een volledig weekend lang volgt. Die zagen we al in de oude versie: niet minder een must voor liefhebbers van de sport.

door jo bossuyt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier