Geboorteplaats en -datum?

Gent, 24 juli 1964.

Welke sporten beoefen je zelf?

Ik heb 14 jaar rugby gespeeld, een fantastische sport. Hoewel ik ook lang gevoetbald heb, vind ik rugby op veel vlakken een mooiere sport. In voetbal heb je dat eindeloze geëmmer tegen elkaar, tegen de scheidsrechter, en het gaat altijd maar over wie de goals maakt. Als je als rugbyspeler alleen vooruit loopt, dan loop je je toch te pletter, je moet altijd steun krijgen van je ploegmaats. Daarom dat een goed rugbyteam ook altijd een hecht blok is.

Het gaat er hard aan toe, maar het respect voor de tegenstander én voor de arbiter is heilig. Vanuit rugbystandpunt doe ik tegenwoordig alleen maar sissy sporten. ( lacht) Ik ga lopen, al is dat in mijn geval eerder creatief strompelen, en af en toe ook mountainbiken of op de weg fietsen met een groepje vrienden, ‘de Neuckers’.

Welke sporten volg je passief?

Er gaat geen enkele voetbalwedstrijd boven een rugbymatch op het zeslandentoernooi. Natuurlijk is voetbal veel meer onvoorspelbaar. Iedereen kan op een goede dag van iedereen winnen. Ik geef wel eerlijk toe dat ik het prototype ben van een successupporter. Nu de Gantoise het goed doet, heb ik meer zin om eens te gaan kijken dan daarvoor. Wat ik wel jammer vind, is dat we spectaculaire sporten zoals volleybal, waar we als Belgen toch niet slecht in zijn, zo weinig op tv te zien krijgen. Liever een volleybalmatch of een flitsende wedstrijd uit de NBA dan zo’n voetbalsamenvatting waarvan de commentator zegt: ‘Dit was eigenlijk de enige kans in de tweede helft’, waarna je dan zo’n schot ziet dat vier meter over doel vliegt.

Welke sporters heb je al ontmoet?

Erwin Vervecken vind ik een ongelooflijk toffe en authentieke man. Een harde werker, maar zonder kapsones. En ik heb ooit nog een paar bokslessen gekregen van Jean-Pierre Coopman, dat was ook wel leuk.

Bij welk sportmoment kreeg je kippenvel?

Toen ik door de VRT gevraagd werd om co-commentator te zijn bij de finale van het WK rugby in Australië. Het werd een schitterende match, gewonnen door Engeland. Jonny Wilkinson bezorgde zijn land de overwinning in de allerlaatste seconden van de wedstrijd.

Had je vroeger of nu sportidolen?

Ik heb eigenlijk een beetje van alle sporten geproefd, al was dat meestal met meer enthousiasme dan talent. Zo heb ik ook nog even aan judo gedaan. In die tijd keek ik enorm op naar Robert Van de Walle.

Bregt Vermeulen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier